Nar Tüketmenin Faydaları

Kuran-ı Kerim'de geçtiği için, halk arasında ‘Cennet Meyvesi' olarak da adlandırılan nar meyvesinin, son dönmemler de vücut üzerindeki faydalarından dolayı değeri artmıştır. Narın, çekirdek tanelerinden, kabuk ve suyuna kadar birçok hastalığa deva olmaktadır. Vücudun bağışıklık sistemini kuvvetlendirerek hastalıklara karşı koruyan narın insan sağlığına faylarını saymakla bitiremeyiz.

Meyvenin içerisinde bol miktarda C, B1 ve B2 vitaminleri, polyphenol, demir ve potasyum bulunur. Özellikle kolestrol ve şekeri dengeleyen nar, kanser hücrelerinin gelişmesine engel olurken, kalp sağlığının korunmasında da yardımcı olur. Günlük tükettiğinizde yorgunluğu giderir ve vücuda zindelik kazandır. Bir su bardağı nar suyu günlük ihtiyacımız olan C vitamininin % 25'ini karşılar.

Mucizevi şifa kaynağı narın kabuğu cildi yumuşatır ve enfeksiyonlardan korur, narın suyu birçok hastalığa şifadır, nar mideyi temizler, ülsere, öksürüğe iyi gelir, akciğeri güçlendirir, kabızlığı gidermede yardımcıdır, kalp ve mide ağrılarını giderir. Genel anlamda insan sağlığına faydası olan narın ayrıca doğal antibiyotik etkisi vardır.

Bütün bu özelliklerinden dolayı, sofralarımızdan eksik etmememiz gereken narın diğer bir faydası da damar sertliklerini gidermesi, kan yapıcı ve tansiyon düşürücü özelliklere ile damar sisteminin koruması ve kalp sağlığına yardımcı olmasıdır. Her gün sıkılmış bir bardak nar suyu kalp ve damarlara iyi gelir.

Narın içerdiği antioksidanlar gribe neden olan mikrop ve virüsleri zararsız hale getirir. Bununla birlikte bakteriler tarafından kaynaklanan enfeksiyon hastalıklarına karşı özellikle nar suyunun ciddi anlamda koruyucu etkisi vardır.

Nar özellikle prostat kanserine karşı etkilidir. Birçok bilimsel araştırma sonucu narın prostat kanserine yakalanma riskini azalttığını ortaya koymuştur. Bununla birlikte prostat kanseri tedavisi için yapılan çalışmalarda narın kanser hücrelerinin hızını yavaşlattığı ortaya konulmuştur.

Narın kabukları da ishale karşı etkilidir. Nar kabuğu kaynatıldıktan sonra soğumaya bırakılır ve biraz bal ile tatlandırılarak içilir. Narın kabuğuyla yapılan bu karışım ishalin kesilmesine yardımcı olur.

Aç karna düzenli olarak ekşi nar pekmezi bal ile karıştırılarak alındığında mide iltihabına iyi gelir. Yemekten sonra bir tane nar yemek alınan gıdaların hazmını kolaylaştırır. Midede meydana gelen değişikliklerden dolayı oluşan kusma veya kusma hissine karşı ekşi nar iyi gelir.

Narın şifasından maksimum derecede faydalanabilmek için nar tazeyken yenmeli ve suyu taze olmalıdır. Sağlıklı mutlu günler dilerim.


Yazarın Diğer Yazıları