Tatlı Suyu Ne Zaman İçiyoruz?

Daha önce yazdığım bir yazıda "Mavi Tünelden gelecek olan içme suyumuzda sona gelindi, çoğu gitti azı kaldı, inşallah 2017 yılında tatlı suyumuzu içeceğiz” demiştim. Galiba yanılmışım, yılın sonuna geldik, henüz tatlı suyumuzu içemedik.

Yetkililerden aldığımız bilgiye göre, aslında Seçme mahallemizde kurulan Türkiye'nin en modern su arıtma tesisi iki yıl önce bitirilmiş durumda. Ama depolama sistemleri, bağlantı hatları henüz tamamlanamadı. Anlaşılan, çıkan bazı olumsuzluklar, arızalar gecikmeye sebep oldu.

Buradan tekrar sesleniyoruz, ihaleyi alan şirket olarak, belediyeler olarak lütfen elimizi çabuk tutalım. Şu kireçli- sert sulardan bir an önce kurtulalım.

Evet, Bağbaşı barajından Mavi Tünel yoluyla gelen yağmur suları Seçme'de kurulun Türkiye'nin en büyük ve modern arıtma tesisinde arıtılacak, süzgeçlerden geçirilecek, içerisinde bulunan yabancı atıklar ve kumlar ayıklanarak doğal kaynak suyu kalitesinde içme suyu Konya ve Çumra merkezine, ayrıca Alibeyhüyüğü ve İçeri Çumra mahallelerine verilecek. Konya merkezi ve Çumra içme suyu konusunda en az elli sene sıkıntı yaşamayacak.

2017 yılı sonunda veya 2018'in baharında kireçli sulara son diyeceğiz. Umudumuz ve beklentimiz bu yönde. Seçme tesislerinde arıtılan içme suyumuza kavuştuğumuzda, çamaşır makinalarımızda kalgon kullanmayacağız, çaydanlıklarımızın tabanına kireç yapışmayacak, böbrek hastaları azalacak, çayımızın demi daha iyi olacak. Artık şişe sularına para vermeyeceğiz, damacanaları atacağız, çeşmelerimizden yumuşak- berrak-sağlıklı su akacak. Dağ çeşmelerindeki suların aynısını ev çeşmelerinden içeceğiz. Tatlı su çeşmelerine ve arıtma cihazlarına yaptığımız masraflar son bulacak, belki artma cihazı satanlar kendilerine başka iş arayacaklar. Sebep olanlara, getirenlere hep dua edeceğiz.

Evet, Çumralı ve Konyalılar olarak şanslıyız. Devletimizi yönetenlerden Allah razı olsun. Hadim, Bozkır ve Ermenek vadilerine düşen yağmur suları çeşmelerimizden akacak. Ne kadar teşekkür etsek az. Çumra'da en az yüz metre derinlerden çıkarılan, kireç oranı yüksek ve sert olan çeşme suları neredeyse çoğumuzu böbrek hastası etmişti. Bir kısmımızın parası vardı satın suları alıp içiyordu. Bir kısmımız uzak mesafede bulunan tatlısu çeşmelerinden getirip içiyordu. Bir kısmımız da kireçli suları içmek zorunda kalıyordu. Çoğu gitti azı kaldı, belki altı ay sonra kireçli sulara paydos diyeceğiz. Emeği geçenlere teşekkür ediyoruz.


Yazarın Diğer Yazıları