Tarihte İlk Uçuş Denemesi Yapan Türk

Evet şimdi sizlere Türk Tarih Kurumunun neşrettiği Belleten isimli derginin 247. Sayısından kaynaklarıyla Türk tarihinde uçuş denemesi yapan ilk Türk kimdir onu anlatacağım.

Bize öğretilen bizim bildiğimiz Osmanlı Padişahı Bağdat Fatihi Sultan 4. Murat devrinde Hazerfen Ahmet Çelebi'nin ilk uçuş denemesini gerçekleştirdiğiydi. Ancak birazdan kaynaklarıyla aktaracağım bilgiler 1632 yılında uçuş denemesi yapan Hazerfan Ahmet Çelebiden 470 sene önce 1162 senesinde Anadolu Selçuklu Sultanı 2. Kılıçarslan'ın İstanbul ziyaretinde gerçekleşmiştir.

Türk Tarih Kurumu 247. Sayısının 839uncu sayfasında Dr. Muharrem Kesik hocanın makalesinde Bizans tarihçisi Niketas'tan atıfla anlattığı olay şu şekildedir.

Sultan Kılıçarslan zor durumdadır. Babası 1. Mesud vefatından önce devleti üçe böler. Konya ve civarını Kılıçarslan'a , Ankara, Çankırı ve Kastamonu'yu küçük oğlu Şahinşah'a, damadı Danişmendli Yağıbasan'a ise Sivas ve çevresini bırakır. Nasıl olur bu demeyin Türk töresinde toprak hanedanın ortak malıdır. Sultan Fatih gibi yumruğunu masaya vurup kardeş katlini kanunlaştırsalardı Osmanlıların amca çocukları olan Selçuklular 300 küsür sene değil daha fazla hüküm sürebilirlerdi. Neyse konumuza dönecek olursak Sultan Mesut hepsinin Konya'daki Sultan Kılıçarslan'a biat etmesini ister.Bunu kabul ettiler ama Sultan 1. Mesut vefat edince her biri Konya'da tahtı ele geçirmek istedi. Kardeşi taht üzerinde hak iddia eder. Danişmendli beyliği de Sultan Kılıçarslan'ı sıkıştırır. Asıl ortalığı karıştıran Bizans imparatoru Manuel Komnenostur. Kılıçarslan anadoludaki bu sıkıntıyı gidermek için korkusuzca İmparator Manuel'e elçi gönderir. İstanbul'a geleceğim, sizinle görüşmek istiyorum der. O sırada Manuel Macarlar üzerine seferden yeni dönmüştür. Hayret içerisinde peki buyur gel diyerek haber gönderir. Selçuklu Sultan'ı İkinci Kılıçarslan 1.000 askeri ile İstanbul'a doğru yola çıkar. O sırada İmparator Manuel, Oğuz Kağan ve Attilla'nın torunu olan Oğuz Türk'ü Kınık boyu Selçuklu Sultanı Kılıçarslan'ı karşılamak üzere İstanbul'da hazırlıklar yapar. Şölenler tertip eder. Kılıçarslan şehre yaklaştığında büyük bir deprem olur bu nedenle bazı şölenler iptal edilir. Sultan güzel bir şekilde ağırlanır kaynaklarda en az 8 gün kaldığı zikredilir.

İmparator Manuel Kılıçarslan'ı at meydanına götürür orada Bizans askerlerinin yarışmalarını izlettirir. Özellikle At arabaları ile yapılan yarışlar Sultanın hoşuna gider. O sırada Sultanın askerleri arasından bir yiğit bu gösterilerin altında kalmamak gerekir diyerek hazırladığı tertibatla yüksek bir sutunun üzerine çıkar. Bizanslıların hünerleri varsa bizimde var bana bakın birazdan uçacağım diye haykırır. Bizanslılar bu Türk'ü sihirbaza benzetmişler ama sonradan elbiselerine bakıp gösteri yapacağını anlamışlar. Tarihçi Niketas , Türkün üzerinde beyaz bol içinde çemberler olan geniş bir elbise olduğunu yazar ve ekler Halk Türk'ün atlamasını bekledi. Türk rüzgarı hesap edip bekledi. Halk hadi atlasana ne hesap ediyorsun hadi atla diye bağırdı. O sırada Sultan Kılıçarslan daha önce de bu tür gösteri denemesinin yapıldığını bildiği için hiç ses etmeden yerinden izliyordu. En sonunda kendini rüzgara bırakan Türk askeri yere çakılarak öldü.

Evet başarısız bir deneme olsa da imkansızı başarmak için denemek lazımdı. Osmanlı'dan 470 sene önce ilk uçuş denememiz yine İstanbul'da kayıtlara geçmiştir.

Kaynağı yukarda zikrettim tekrar söyleyeyim belki araştırıp ansiklopedilerimizde ki Hazerfan Ahmet Çelebi maddesine ekleme yaparlar.

Bizans tarihçisi Niketas'ın Historia isimli tarih kitabından atıfla Türk Tarih Kurumu 247. Sayısının 839uncu sayfasında Dr. Muharrem Kesik'in makalesinde bu bilgiye ulaşabilirsiniz.

Bu güzel coğrafyayı bize yurt yapan bin bir çile ve zahmetten geçmiş ecdada rahmet ve minnetle. Allah'a emanet olun.


Yazarın Diğer Yazıları