44. YILINDA “12 EYLÜL DARBESİ”NE BAKIŞ

Ülkemiz, 44 yıl önce "12 Eylül askeri darbesi”ni yaşadı.

Kenan Evren ve arkadaşları ülke yönetimine el koydu.

12 Eylül 80'de iktidarda Demirel'in azınlık hükümeti, ülkenin tamamında da sıkıyönetim vardı.

Hükümet, Kenan Evren'in bir dediğini iki etmiyordu, daha doğrusu edemiyordu.

"Anarşi olayları”nı bitirme yetkisi Kenan Evren ve ekibinin elindeydi. Ama seyrettiler.

  1. bunu "Siz 11 Eylül 1980'de Antalya Tapu Müdürü müydünüz?” diye ifade etmişti.

Her gün 40-50 kişinin öldürülmesi, kahvelerin taranması, bombaların patlaması, sağcılık, solculuk adı altında ülkenin ikiye ayrılması, iç savaş ortamının oluşması, vatandaşın "bir an evvel bir şeyler yapılmasını ister bir ruh haline sokulması”, Evren'in ifadesiyle "şartların olgunlaşması” gerekiyordu.

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın darbenin hemen ardından "Türkiye'nin ekonomik istikrarı için yardıma devam edeceklerini” söyleyerek darbecilere tam destek vermesi işin nerede pişirildiğini ortaya koyuyor zaten.

Darbe yapılır yapılmaz, nasıl olduysa, olaylar "şıp” diye kesiliverdi!..

"Şartları olgunlaştırılanlar” darbe yapmışlar, kahraman edasıyla kas kas kasılıyorlardı.

Bir an evvel bir şeyler yapılmasını isteyen vatandaş nereden bilebilirdi, darbenin "ABD eliyle” yapıldığını? (BBC'nin yayınladığı ABD Dışişleri Bakanlığı Belgeleri)

Nereden bilebilirdik O zamanlar CIA'nın Türkiye'den sorumlu şefi olan Paul Henze'in, ABD Başkanı Carter'e "Bizim çocuklar başardı!” diyerek müjde vereceğini?

ABD'nin, Yunanistan'ın NATO'nun askeri kanadına dönmesini reddeden Hükümeti darbe ile düşüreceğini, Evren'in Yunanistan'ın NATO'nun askeri kanadına dönmesini hemen kabul edivereceğini nereden bilebilirdik?

NATO'nun güney kanadı olan Türkiye'yi emirleri altına alarak Rus tehdidine karşı kendi menfaatleri için bizi kullanacaklarını o günlerde nasıl akledebilirdik?

"12 Eylül Darbesi”yle bizleri "serbest pazar ekonomisine”entegre ederek birer tüketim canavarı yapmak, aileyi, arkadaşlığı, dostluğu, mahalleyi, esnafı, Anadolu kültürünü bitirmek olduğunu nasıl bilebilirdik?

Darbeciler işin aslını söylerler mi? Neden ihtilal yaptıklarını şöyle açıkladılar: "İşlemeyen demokrasiyi işler hale getirmek, Türkiye'de demokrasiyi yeniden tesis etmek”…

ABD'nin Irak'a, Afganistan'a demokrasi götürmesi gibi bir şey!..

Darbeci Evren'in "Bir sağdan bir soldan astık ki, ayrım yapmış olmayalım!” demesi adalet duygusunun da, mantığı gibi sakat olduğunu gösteriyor.

Darbeciler ne kadar da "adaletli (!)” imiş!

Ha! Az daha unutuyordum.

Geçenlerde Evren ve ekibinin - akrabaları dâhil - servetleri yayınlandı.

Hepsi köşenin karesi, hatta küpü olmuşlar.

Eeee! Bu işler yemlenmeden olmaz. ABD yemlemedi. Milli kaynaklarımızı iç ettiler.

Babalarının hayrına darbe yapacak değillerdi ya!..

 


Yazarın Diğer Yazıları