Camiye Yardım

               İmam efendiler genellikle cuma hutbelerini  “Muhterem cemaat, devam eden falan cami, Kur'an kursu inşaatı veya camimizin tadilat, doğalgaz, elektrik v.b. giderleri  için yardım toplanacaktır. Allah yardımlarınızı kabul etsin” diye bitirirler. Bu giderlerin karşılanması için başka yol sunulmadığı için toplum yardım toplanmasını kanıksamıştır      
Tüm İslam medeniyetlerinde cami ve külliyelerin ihtiyaçlarını vakıflar karşılamıştır. Günümüzde vakıflar -bu arada cami vakıfları- sınırlı sayıda, güçsüz ve ihtiyaca cevap vermekten uzaktır. Mevcut vakıf taşınmazları da -dinen caiz olmasa da- alım satımla özel mülkiyete geçerek bitirildi.       Vakıflar işlevini yitirince camilerde para toplanır oldu. Bu İslam medeniyetinin kurumsal yapısı ile de pek örtüşmüyor.
              Yardıma karşı olduğum anlaşılmasın. Ama cami ile birlikte gelir getirecek yerler de yapılmalıdır.  Konya'da Kapu, Ankara'da Kocatepe, Elazığ'da İzzet Paşa Camileri güzel örneklerdir. Bu imkanlar kullanılırsa camilerde para toplamaya gerek kalmaz.
      Bu hususta acizane birkaç önerim olacak.
              Yeni yapılacak camilerin altları,yer altı çarşıları, otopark vb. yapılacak biçimde projelendirilmelidir. Şehrin işlek yerlerindeki mevcut camilerin ana cadde cepheleri veya bodrumları proje tadilatı ile caminin dokusuna uygun şekilde dükkan, büfe, otopark vs. olarak düzenlenerek gelir sağlanmalıdır    
              Bu gelirler cami yaptırma ve yaşatma vakıflarında veya bir havuzda toplanmalıdır.    
             Böylece cami yaptırmak, mevcutların ihtiyaçlarını karşılamak için bitmeyen bir gelir sağlanmalıdır.
      Hayırseverlerin camiye taşınmazlarını vakfetmeleri teşvik edilerek gelir elde edilmelidir.
09.07.2012 tarihinde bu sütunlarda otogar ve Hacıveyiszade Camii tuvaletinin bakımsızlığı ve pisliği üzerinde durmuş, otogar müstecirini ve  İl Müftümüzü aramıştım. Müftü Efendi,  gerekli tedbirleri alacağını söylemişti. Konunun takipçisi olacağımı, tedbir alınırsa teşekkür edeceğimi, aksi halde eleştireceğimi vurgulamıştım.
              Otogar müsteciri tam olmasa da önemli ölçüde iyileştirme yaparak arama hassasiyetini gösterdi.
    Ancak Konya İl Müftülüğü ve Hacıveyiszade Camii Yaptırma Yaşatma Derneğinden aynı yaklaşımı göremedik. Tuvaletlerin yarıya yakını şeritle kapatılmış. “Arızalıdır girilmez” levhası asılmış. Durulamayacak kadar pis kokuyor. Temizlik sıfır.
             Cami imamını aradım. Belediyenin tuvaleti yıkıp yeniden düzenleyeceğini söyledi.
              Tuvaletin  yeniden yapılacak olması, yarıya yakınının şeritle kapatılarak  tamir edilmemesi, durulamayacak kadar pis kokması, hele temizliğinin ihmal edilmesi için mazeret olabilir mi?
       Sn. İl Müftümüzü aradım. Makamında yoktu.  Not bıraktım.
              Caminin sürekli bir geliri olsa herhalde durum böyle olmazdı.
       Aynı yazımda "Sosyal devlet" ilkesi gereği tuvaletlerin ücretsiz olması gerektiğini savunmuş, bu hususu Büyükşehir Belediye Başkanımız Sn. Tahir AKYÜREK Bey'e de iletmiştim. Önerime sıcak baktılar. 2013 'ten itibaren tuvaletlerin ücretsiz olacağını öğrendim. Sevincimi sizlerle paylaşıyor, bu vesileyle Sn. Başkan'a teşekkür ediyorum.    
               Cami tuvaletinin temizliğini sağlayamazsak, dinimizin temizliğe ne kadar önem verdiğini hutbe ve vaazlarla ne kadar anlatsak fayda vermez. Vermiyor da!  Zira dinimiz söylenenle amel etmeyi emreder    
    Yeni yapılacak camilerin altlarına  caminin dokusuna uygun dükkan, otopark, yer altı çarşıları, yapılabilir. Camilerimizin gelirleri olursa sorunlar kökten çözülür. Her cuma yardım toplamaya gerek kalmaz.
        Ecdad vakıf müessesesi ile sorunun temel çözümünü bulmuş ve başarıyla uygulamıştır.
        Hayata geçirmek bizlere ve yetkililere düşüyor. Gayret bizden, takdir Allah'tan...


Yazarın Diğer Yazıları