Açlık ve Beden İlişkisi

Beden uzun süre aç bırakılırsa öncelikle vücut enerji kaynaklarını tüketir. Daha sonra ise bozulmuş ve işlevini kaybetmiş hücreleri tüketerek hayata tutunmaya çalışır.

Bu açlıklar 1gün (36 saat), 3 gün (72 saat), 7 gün(168 saat), 10 gün (240 saat) olarak yapılabilir. Yapılan çalışmalarda özellikle 3 gün ve daha uzun süre açlıktan sonra vücudun bağışıklık mekanizması yeni akyuvar oluşumunu tetikleyerek vücudun bağışıklık sistemini tamimiyle yenilediği tespit edilmiş. İşin güzel tarafı bağışıklık sistemini yenilemek için gereksiz ve hasarlı parçaları yok ederken bunlardan elde edilen metabolizma ürünleri yenilenme için kullanılıyor olması. Bu süreler gereksiz abartılıp vücudu çok zayıf bırakmadan zindelik içerisinde açlıkların yapılması ve vücutta yenilenme yapmak isterken daha fazla zarar vermemek önemlidir.

Kaliforniya Üniversitesi’ndeki gerontoloji ve biyolojik bilimler profesörü Walter Longo’ya göre oruç kök hücrelere ‘AKTİF OL’ emri vererek onların bağışıklık sistemini yenilemesine neden oluyor. Bilim adamları bu bulgunun bağışıklık sistemi zarar görmüş hastalarda özellikle kemoterapi gören kanser hastalarında çığır açabileceğini belirmektedirler.

Açlık vücutta bulunan kök hücreleri aktif hale getirerek vücudun bağışıklık sisteminin kendini yenilemesini sağlıyor.

Uzun süreli açlık, vücuttaki glikoz ve yağ depolarını kullanmak için vücudu zorlar ama aynı zamanda beyaz kan hücrelerinin de önemli bir bölümü yok olur. Beyaz kan hücrelerinde azalma meydana geldiği zaman, kök hücrelerde beyaz kan hücrelerinin yeniden yapılması tetiklenir. Bu durum da bağışıklık sistemi hücrelerinin yenilenerek çoğalmasını sağlar.

Uzun süreli açlık diyetleri yapacaksanız hiçbir şey yemeden bolca Su içilir. İçilecek su seçilirken sodyum oranı düşük ve canlı su dediğimiz kaynak suları tercih etmeliyiz. 3 günden fazla açlık yapacaklar için; ilk üç gün sadece susama ihtiyacı olduğu zaman su içilir, daha sonraki günlerde ise istenildiği kadar su tüketilebilir. Açlık oruçla birlikte yapılacaksa eğer su içimi akşam ve sahur arasına tüketilir. 

Uygulanan açlık sonrası ilk on gün çok önemlidir. Açlık bittikten sonraki sabah, beslenmeye yarısı su olacak şekilde meyve suları ile ve yavaş yavaş başlanır. İkinci günde abartmamak koşulu ile sıvı gıdalarla birlikte meyve de yenilebilir. Üçüncü gün yağ ve tuz kullanılmadan sebze yemekleri hazırlanarak yenilir. Ancak dördüncü gün ekmek ve yemeklere zeytinyağı eklenerek yenilmeye devam edilir. Beşinci gün bal, yoğurt pirinç ve bulgur da beslenmeye eklenir. Onuncu güne kadar bu şekilde devam ederek normal beslenmemize dönebiliriz.

Sağlık ve mutluluk içerisinde geçen günler dilerim.


Yazarın Diğer Yazıları