Gıda İntoleransı (Besin İntoleransı)

Sağlıklı olduğunu düşünerek yediğimiz birçok gıda, tüketirken hiç de fark etmesek de vücudumuz tarafından büyük çoğunlukla sindirilemiyor. Bunun sonucunda birçok rahatsızlık ve özellikle kilo problemi yaşanıyor. Kişinin beslenmesinden gıda inntöleransına neden olan gıdalar tespit edilip uzaklaştırıldığı zaman, vücut kendi kendini temizleyerek sağlığa giden yolda büyük bir kazanç sağlamış olur.
Gıda intoleransı tamamen yediğimiz besinlerle alakalıdır, bu yüzden kişiye özel ve herkes de farklılık gösterir. Piyasada birçoğu yurt dışında yapılmak üzere ölçüm sistemleri bulunmaktadır.
Vücudumuzda çeşitli enzimlerin olmayışı veya eksik salgılanmasından dolayı bağırsak florasında bozukluklar meydana geliyor. Bu durum, besinlerin bağırsakta düzgün aminoasitleri oluşturacak şekilde parçalanmadan kana geçişine neden olur. Vücutta bulunan savunma sistemi yediğimiz sindirilmemiş gıdalara yabancı bir madde gibi muamele yapar ve aynı dışarıdan vücuda girmiş bir bakteriye veya virüse saldırdığı gibi savunma sistemini harekete geçirir.
Vücut içerisindeki bu saldırıların neticesinde vücutta enflamasyonlar oluşur ve yavaş yavaş yan etkiler belirmeye başlar. CRP değerleri giderek yükselirken bu sonuçta en başta halsizlik, bağırsak problemleri, metabolizma yavaşlaması gibi semptomlara yol açar. Farkına varmadan kişinin aynı gıdayı, sürekli olarak tüketmesi ve tüketmeye devam etmesi daha birçok kronik hastalıkların gelişmeye başlamasına zemin hazırlar. 
Konunun daha iyi anlaşılması için sürekli verdiğim bir örnek üzerinden anlatırsam birçoğumuz içtiğimiz çaya tercihimize göre şeker atmaktayız. Bir bardak çayda çözünebilecek şeker miktarı bellidir. Bu miktar 4-5 şekere kadar eriyip kaybolurken daha fazla şeker atmaya devam edersek çözünme duracak ve çökmeye başlayacaktır. Eğer çay içerisinde alışkanlıklarımızın üzerinde bir şeker miktarı varsa o çayı içmemiz neredeyse imkansız hale gelir ve tepki vermeye başlarız. Vücutta çok fazla tükettiğimiz gıdalarda bulunan maddelere de kanda birikmeye başlar. Beden intölerans geliştirdiğimiz gıdalarla aldığımız maddeleri toksin olarak algılıyor. Toksik etkiyi ortadan kaldırmadan maalesef eski sağlıklı haline dönemiyor. 
Gıda İntoleransı tamamen tüketilen gıdalardaki besinlerin vücut içerisindeki sindirilmeyip birikmesi ile alakalı olarak geçici veya kalıcı olabilir. 
İntöleransla baş etmek için, vücudumuza toksik etki oluşturan gıdaları tespit edip beslenmemizden çıkartmalıyız. Bunun için testler yaptırabilir yada bedeninizi dinleyerek size şişkinlik, kabızlık, isal gibi bir çok farklı rahatsızlık veren gıdaları tek tek deneme yanılma yoluyla not ederek bulabilirisiniz. Vücudumuzu temizlemek için yardımcı olan suyu da yeterince yudum yudum içebilirsek, intelörans vücut tarafından tolere edilebilecek seviyelere düşer. Bu sayede vücudumuzda meydana gelen rahatsızlıklarda hissedilen bir iyileşme meydana getirmiş oluruz. Sağlıklı günler yaşamanız dileklerimle…

Yazarın Diğer Yazıları