PARA PİYASALARI ÖZELLİKLE DE “BORSA” BİR OYUN ALANI DEGİLDİR!

Kapital faşizm,
Ekonomik insan (Homo Economicus) modeli üzerine tasarlanmıştır. Fikir babası deizm yanlısı iktisatçı Adam Smith'tir.
Ekonomik insan ben merkezlidir, bireyin çıkarlarını esas alır. Haz duyulan her şey insan için iyidir. Toplumsal faydaya yönelik bir ahlak anlayışı yoktur. Bireyin kârını maksimize edecek her yol mubahtır.
Seküler yaşam tarzının dayattığı hedonist yaşam biçimi; toplumlardaki deist insanların artmasına zemin hazırlamıştır,
Siyonist tezgâhlarda kotarılan "Kıt kanyaklarla; sınırsız ihtiyaçlar”arasındaki denge arayışı bu iktisat teorisinin çok ötesinde; Allah'ın "rızıkları” yaratma gücüne karşı bir meydan okumadır. İnsana dair sınırsız olan şeylerin ihtiyaçlar değil; ihtiraslar olduğu bu teoride perdelenmiştir. Bireyler ihtirasları üzerinden yönetilerek ekonomik köleler haline getirilmiştir. Sitemin parasal ayağı Amerikan merkez bankası (FED), uluslararası para fonu (IMF) ve dünya bankası tarafından yönetilmektedir.
Döviz, faiz ve borsa üçgeninden oluşan para piyasaları; arkasında hiçbir resmi kurum olmayan dijital para platformlarının da eklenmesiyle trilyon dolarların döndüğü devasa bir finansal ekosisteme dönüşmüştür. Bu piyasalar, özellikle finansal okuryazarlığı olmayanlar için; çok para kazanmak, hızlı para kazanmak, zahmetsiz para kazanmak için bir oyun alanı olarak görülmeye başlanmıştır. Sanayicisinden işçisine; memurundan yöneticisine; öğrencisinden öğretmenine kıt kanaat imkânlarla biriktirilen paralar ne yazık ki birilerinin ekmeğine katık olmak için heba olup gidiyor. Yukarıda zikredilen finansal argümanlar içindeki "borsa yatırımları” veri okuma tekniği gerektiren bilgiye dayalı yatırımlardır. Oyun oynanacak bir alan değildir.
Kâr maksimizasyonunun dayanılmaz haz duygusuyla hareket edip;
• Borsada para kaptıranlar,
• Bitcoin işine girip fabrikalarını batıranlar,
• Daha çok kazanmak uğruna dövizle borçlanıp ödeyemeyenler,
• Borçlanarak sanal arazi (Metaverse) bile yatırım yaparak zarar edenler…
Kaybettiğiniz bu paralar sizin olduğu kadar ailenizin, şirketinizin ve ülkenizin de paraları. Hem kendinize, hem şirketinize, hem de ülkenize yazık etmeyin…
Para piyasaları özelliklede "BORSA” bir oyun alanı değildir…


Yazarın Diğer Yazıları