“Canlı Yayında Konuşur Gibi” Konuşabilmek
Şivlilik bir dünya markası haline getirilebilir.
KÜRESEL GÜÇLERİN ELİNDEKİ SİHİRLİ GÜÇ, BİLİM
Ağaların eli tutulmaz
REĞÂİB GECESİ BİR GECE DEĞİL BİR YÖN TAYİNİ
Sûfî bir ses işittim uzaklardan…
YARIN ÇOK GEÇ OLABİLİR…
Veeeee nihayet! Güzel futbol güzel sonuç…
Seküler kesimin çatallı dili
AKLINI VE ALNINI TERLETENLER
SEVDALISIYIZ
ÜÇ AYLARA KAVUŞMANIN MUTLULUĞUNU YAŞIYORUZ
Bahanesiz Maçtan Hüsran Çıktı
AHLAK VE VİCDANIN SESİ MISIRLI YAZAR MUSTAFA LUTFİ EL-MENFALUTİ
CUMHURİYET OLMASA BİZ OLMAZ MIYDIK?
EĞİTİMDE BİR MİLAT BAŞLAMALI MI?
SAĞLIK BAKANINA MEKTUP
11. YARGI PAKETİNE LGBT’DE EKLENMELİ
Samsunspor ders verdi, Konyaspor izledi…
Bırakmanın İnceliği
Milletin ekmeği ile oynamayın! Konya’da ekmek neden zamlandı?
Musluktan Akan Yalanlar, Akmayan Sular
Anadolu'nun her köşesi bir başka güzel. Hele bir de binlerce yıllık geleneklerin içinde bulunca kendini, insanın yüreği kıpır kıpır oluyor. İşte, geçtiğimiz günlerde Konya'nın Kızılören beldesinde tam da böyle bir anı yaşadım. Tarihi İpek Yolu üzerinde yer alan, Bizans öncesi kalıntılara ev sahipliği yapan, asırlık ormanlarıyla ünlü Kızılören, "İnlerden Peynir Çıkarma" geleneğiyle coşkulu bir güne ev sahipliği yaptı. Ne güzel ki, bu kadim Anadolu geleneği, kuşaklardan kuşağa büyük bir bağlılıkla yaşatılmaya devam ediyor.
Haziran ayının başında, beldenin özel mağaralarına bırakılan tulum peynirleri, ekim sonlarında o eşsiz tatlarına kavuşarak sahiplerine teslim ediliyor. Peynirler, mağaraların serin ve nemli havasında beş ay boyunca bekletiliyor. Nemli ortam ve dışarıdaki ılık hava akımı, mağara içinde öyle bir sirkülasyon yaratıyor ki, deri tulumlarda dinlenen peynirler, kendine has kokusuna, aromatik lezzetine ve olgunluğuna ulaşıyor. Bu özel peyniri tattığınızda, emekle yoğrulmuş bir geleneğin ve doğanın armağan ettiği o özgün lezzeti damağınızda hissediyorsunuz.
Kızılören'de asırlardır devam eden bu gelenek, günümüzde Peynir Şöleni olarak adlandırılıyor ve büyük bir coşku içinde kutlanıyor. Genç, yaşlı, çocuk, kadın herkes o meydandaydı. Çalışan kadınlar, elleriyle yoğurdukları geleneksel lezzetleri ve emekleriyle adeta bu şölenin ruhunu temsil ediyorlardı. Köylülerle sohbet etmek, onların içten samimiyetine ortak olmak gerçekten büyük bir keyifti.
Şölenin en güzel anlarından biri de, peynirlerin mağaraların önündeki meydanlıkta satışa sunulmasıydı. Yöre halkı için bu peynirler, sadece sofralarının lezzeti değil, aynı zamanda ekonomilerine de katkı sağlayan bir geçim kaynağı.
Bu kadim geleneğe tanıklık ettikten sonra, "İyi ki Anadoluluyum, iyi ki Konyalıyım," dedim. Konya'nın gezilip görülecek o kadar çok yeri var ki... Tüm bu değerleri tanıtmak, yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak biz gazeteciler için de büyük bir görev.
Bu güzel günü belleklerimize kazıdık, en özel anlarını kaydettik. Peynir Şölenine gidemeyenler üzülmesin Bu hafta Perşembe akşamı 18.00'de KONTV'de "İnlerden Peynir Çıkarma" geleneğini yayınlayacağız. İzleyemeyenler, KONTV ve Ayşegül Şencan YouTube kanalından da tekrar izleyebilirler. Anadolu'm, sen ne güzelsin! Geleneklerin hep yaşasın...
Efsanelerin Yemişi
Sessiz Tanık / Saatli Cami
Kommagene’nin Kalbi PERRE
Mehir’le Kurulan Yüz Yuva
Konya’nın Yüreğine Ateş Düştü
Tarsus’ta Bir Nefeslik Yol Hikayesi
Perdeler Anılar Kapılar
GÖKLERDE BİR DESTAN: KONYA’DA ANADOLU KARTALI-2025
Dijital Çıplaklık
Taşkuyu’nun Sırrı