Elektrikli Otomobiller ve Gerçek Menzilleri
Perdeler Anılar Kapılar
ALLAH’IN; HER ŞEYİ GÖRÜP GÖZETLEDİĞİNİ BİLEN KÖTÜLÜK YAPAMAZ
İSLAM TOPLUMUNUN TEMEL AYRIŞMA NOKTALARINDA BİRLEŞTİRİCİ BİR ŞAHSİYET HASAN el-BENNÂ
DEVLET, ASLA CHP’YE TESLİM EDİLEMEZ
Bir Fes, Bize Neyi Hatırlatır?
TÜRKİYEMİZİ İŞGAL ETMEK İSTEYEN HAİNLERE 15 TEMMUZ’U HATIRLATIRIZ
Ülkeyi soyanlar rahatsız
Haziran ayı enflasyon rakamları faiz indirimlerine alan açtı
DOĞRU
“Verilen emri” Yerine Getirmek
SAĞLIKTA NELER OLUYOR?
BASIN DİLİ
Oyun Kaliteli Galibiyet Güzel
REZİLLİK DİZ BOYU
Anadolu'nun her köşesi bir başka güzel. Hele bir de binlerce yıllık geleneklerin içinde bulunca kendini, insanın yüreği kıpır kıpır oluyor. İşte, geçtiğimiz günlerde Konya'nın Kızılören beldesinde tam da böyle bir anı yaşadım. Tarihi İpek Yolu üzerinde yer alan, Bizans öncesi kalıntılara ev sahipliği yapan, asırlık ormanlarıyla ünlü Kızılören, "İnlerden Peynir Çıkarma" geleneğiyle coşkulu bir güne ev sahipliği yaptı. Ne güzel ki, bu kadim Anadolu geleneği, kuşaklardan kuşağa büyük bir bağlılıkla yaşatılmaya devam ediyor.
Haziran ayının başında, beldenin özel mağaralarına bırakılan tulum peynirleri, ekim sonlarında o eşsiz tatlarına kavuşarak sahiplerine teslim ediliyor. Peynirler, mağaraların serin ve nemli havasında beş ay boyunca bekletiliyor. Nemli ortam ve dışarıdaki ılık hava akımı, mağara içinde öyle bir sirkülasyon yaratıyor ki, deri tulumlarda dinlenen peynirler, kendine has kokusuna, aromatik lezzetine ve olgunluğuna ulaşıyor. Bu özel peyniri tattığınızda, emekle yoğrulmuş bir geleneğin ve doğanın armağan ettiği o özgün lezzeti damağınızda hissediyorsunuz.
Kızılören'de asırlardır devam eden bu gelenek, günümüzde Peynir Şöleni olarak adlandırılıyor ve büyük bir coşku içinde kutlanıyor. Genç, yaşlı, çocuk, kadın herkes o meydandaydı. Çalışan kadınlar, elleriyle yoğurdukları geleneksel lezzetleri ve emekleriyle adeta bu şölenin ruhunu temsil ediyorlardı. Köylülerle sohbet etmek, onların içten samimiyetine ortak olmak gerçekten büyük bir keyifti.
Şölenin en güzel anlarından biri de, peynirlerin mağaraların önündeki meydanlıkta satışa sunulmasıydı. Yöre halkı için bu peynirler, sadece sofralarının lezzeti değil, aynı zamanda ekonomilerine de katkı sağlayan bir geçim kaynağı.
Bu kadim geleneğe tanıklık ettikten sonra, "İyi ki Anadoluluyum, iyi ki Konyalıyım," dedim. Konya'nın gezilip görülecek o kadar çok yeri var ki... Tüm bu değerleri tanıtmak, yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak biz gazeteciler için de büyük bir görev.
Bu güzel günü belleklerimize kazıdık, en özel anlarını kaydettik. Peynir Şölenine gidemeyenler üzülmesin Bu hafta Perşembe akşamı 18.00'de KONTV'de "İnlerden Peynir Çıkarma" geleneğini yayınlayacağız. İzleyemeyenler, KONTV ve Ayşegül Şencan YouTube kanalından da tekrar izleyebilirler. Anadolu'm, sen ne güzelsin! Geleneklerin hep yaşasın...
Perdeler Anılar Kapılar
GÖKLERDE BİR DESTAN: KONYA’DA ANADOLU KARTALI-2025
Dijital Çıplaklık
Taşkuyu’nun Sırrı
VİCDAN YELKEN AÇTI
Paylaş ki Bayram Olsun
Şeyh Hacı Abdullah Efendi Türbesi
Evren Unutmaz: Ne Ekiyorsak, Onu Biçiyoruz
İki Başkent, Tek Yürek Konya’dan İstanbul’a Bir Yol Hikayesi - Ecdadın İzinde
Güneş Ayakta Duranların Üzerine Doğar