Çocuklarımızın Sağlıklı Geleceği İçin Beslenme Davranışlarımızın Rolü

Sevgili ebeveynler ve ebeveyn adayları, ne güzel demiş atalarımız "Ağaç yaşken eğilir.” Bu söz, yaşamın ilk anlarından itibaren beslenme alışkanlıklarının çocuklarımız üzerinde ne kadar önemli bir etkiye sahip olduğunu vurgular. Bebeğin anne karnına düşmesiyle başlayan bu yolculuk, anne sütüyle beslenme ve ardından ek gıdalara geçişle devam eder. Ancak, asıl serüven, çocuğumuzun aile sofrasında aynı yemekleri yemeye başladığı dönemde başlar. İşte burada karşımıza çıkan bazı sorular ve sağlıksız alışkanlıklar, çocuğumuzun yeme alışkanlıklarını ve damak tadını belirler.

"Yine mi sebze yemeği?" veya "Bugün bunu mu yiyeceğiz?" gibi cümleler, çocuğun yemekle ilişkisini etkileyebilir. Sürekli dışardan yemek siparişi vermek veya evde abur cuburlar bulundurmak gibi alışkanlıklar, çocuğumuzun beslenme alışkanlıklarını olumsuz yönde şekillendirir ve ne yazık ki, ilerleyen yaşlarda beslenmeye bağlı sağlık sorunlarının temellerini oluşturabilir.

Okul öncesi dönem, çocuğun hem beslenme alışkanlıklarını oluşturdukları hem de yeni besinlerle tanıştıkları önemli bir dönemi kapsar. Bu dönemde, hoşlanılan ve hoşlanılmayan besinler belirlenirken, çocuğun kazandığı beslenme davranışları, ilerleyen yaşlardaki beslenme alışkanlıkların temelini oluşturur. Araştırmalar, okul öncesi dönemde kazanılan olumlu beslenme alışkanlıklarının, ilerleyen yaşlarda hastalıklara yakalanma riskini azalttığını göstermektedir

Çocukların sağlıklı beslenme alışkanlıklarını kazanmaları üzerinde birçok faktör etkili olmakla birlikte ebeveynlerin sergilediği davranışlar, bu faktörlerin en önemlilerindendir. Yaşamın ilk yılarından itibaren, çocuğun beslenme tarzı ve alışkanlıkları, ailenin, özellikle de anne ve babanın beslenme tarzına göre şekillenir. Ebeveynler, çocukları için en önemli rol modellerdir ve çocuklar, ebeveynlerinin beslenme davranışlarını yakından takip ederler. Bu nedenle, ebeveynlerin sağlıklı beslenme davranışları sergileyerek çocuklarına örnek olmaları son derece önemlidir.

Sağlıklı beslenme alışkanlıkları, sevgi ve paylaşımla dolu sofralarda kazanılır. Unutmayın ki çocuklarımızın gelecekteki yaşam tarzını belirleyen en önemli etken, ailemizin beslenme alışkanlıkları ve davranışlarıdır. Sağlıklı bir gelecek için, sevgiyle dolu sofralar kurarak sağlıklı beslenme alışkanlıklarını aile içinde yaygınlaştırmalıyız. Çünkü çocuklarımızın ilk rol modelleri bizleriz. Sağlık dolu günler ve sağlıklı nesiller dileğiyle.


Yazarın Diğer Yazıları