ÇÖLYAK HASTALIĞI VE GLÜTENSİZ BESLENME

Son zamanlarda sıkça duyduğumuz sağlık sorunlarından biri olan çölyak hastalığı, genetik yatkınlığı olan bireylerde buğday, yulaf, arpa, çavdar gibi tahılların içinde bulunan glütene karşı ince bağırsağın hassasiyet göstermesi sonucu ortaya çıkan otoimmün bir hastalıktır. Otoimmün, bağışıklık sisteminin kendi dokularına saldırmasına denir. Yani vücudumuz glüteni düşman gibi algılar ve glütenle temas ettiğinde bağışıklık sistemi, ince bağırsağın iç yüzeyini kaplayan villus adı verilen küçük parmak benzeri uzantılara zarar verecek şekilde tepki gösterir. Bu durum, besinlerin doğru şekilde emilimini engeller ve çeşitli sindirim sorunlarına yol açar.

Çölyak hastalığının tek etkili tedavisi, yaşam boyu devam etmesi gereken glütensiz diyettir. Bu kapsamda buğday, yulaf, arpa, çavdar unu ile yapılmış yiyeceklerden, bulgur, makarna, erişte, şehriye, kuskus, yarma, irmik gibi besinlerden, ekmek, ekmek eklenmiş köftelerden ve glütensiz olmayan tüm hazır gıdalardan uzak durulması gerekmektedir. Bunun yerine pirinç, mısır ve bu tahıllardan yapılmış besinler tüketilebilir. Glütensiz diyetin bir parçası olarak et, tavuk, balık, süt ve süt ürünleri, patates, taze sebze ve meyveler rahatlıkla tüketilebilir.

Son dönemde çölyak hastalarının beslenme ihtiyaçlarını karşılamak adına alınan bir kararla, zincir marketlerde tıbbi beslenme tedavisi gerektiren hastalıklara yönelik gıda ürünü satışı zorunlu hale geldi. Resmi Gazete'de yayımlanan bu kararın ardından, zincir marketler glütensiz ürünler başta olmak üzere, ihtiyaca yönelik özel reyonlar açarak önemli bir eksikliği gidermeye yönelik önemli bir adım attı.

Konya'da da Belediye öncülüğünde birçok noktada glütensiz un, ekmek, poğaça ve kurabiye gibi ürünleri bulabileceğiniz satış noktaları yaygınlaştı. Selçuklu Belediyesi, Konya Otogarı'nda kurduğu satış noktasıyla çölyak hastalarına yönelik büyük bir destek sağlıyor. Ayrıca, diğer belediyeler de benzer çalışmalarla çölyak hastalarının yaşamlarını kolaylaştırmak için çaba sarf ediyor.

Sağlık sorunlarıyla başa çıkmak için bilinçli beslenme ve toplumsal destek önemlidir. Çölyak hastalarının yaşamlarını sürdürebilmeleri için yapılan bu düzenlemeler, sağlıklı yaşamı teşvik eden olumlu adımlardır. Unutulmamalıdır ki, sağlıklı bir toplum, bireylerin farklı sağlık ihtiyaçlarına duyarlılık göstererek, onlara destek olmasıyla inşa edilir.


Yazarın Diğer Yazıları