Yatırımcıların Ayarını Bozdular
DÜN SAVAŞTIKLARIMIZDA BUGÜN BARIŞ YAPABİLİRMİYİZ?
DURMADAN YAZIYORUM VE YAZACAĞIM
Bu Ne Perhiz ? Bu Ne Lahana Turşusu ?
Ali Özek Hatıratında; II. Abdülhamit, M. K. Atatürk, M. A. Ersoy, H. B. Çantay, Ö. N. Bilmen, Y. Nuri Öztürk v.d.
KÜRESEL SİYONİST OLİGARŞİNİN KAÇINILMAZ TASVİYESİ YOLUNDA TÜRK DEVLETİ’NİN STRATEJİK GÜÇ ÇARPANI AĞIRLIĞI
KARA GECE
DARBELERİN GÖLGESİNDEN 15 TEMMUZ DİRİLİŞİNE
Taşkent’te Tarihi Toplantı : 1. Uluslararası İslam Medeniyeti Forumu
NATO Zirvesinin Zırvalayanları
YAZMA ESERLERİN İZİNDE
YARIŞ
Konya’da iyi ki belediyeler var! Vatandaş ekmek ve etliekmek zammına tepkili…
DÜNYA KUPASI VE MİLLİ TAKIM:
MİZAHIN MİZANI
AYDOĞDU’DAN DÜNYA BELEDİYELER BİRLİĞİ BAŞKANLIĞINA…
Şimdi Konya’nın Kazanma Zamanı
İĞNE ELİMDEYDİ, SÖKÜĞÜ GÖREMEDİM
Savaşın Yeni Yüzü: Ekran Başındaki Cepheler ve Simülasyonun Gücü
Kupayı Trabzonspor Kazanmadı Konyaspor Kaybetti.
Her şey için teşekkürler Konyaspor…
AKŞAM OLMAKTA
Evet, yeni sistemin ne gibi kazanımları oldu?
Cumhurbaşkanlığı sisteminin pratikliği ve kolaylığı olmasaydı Zeytin Dalı, Fırat Kalkanı ve Barış Pınarı harekatlarını başarıyla yürütemezdik, askeri ikna edemez, arkasında duramazdık, vesayet odaklarını geriye çekemezdik.
Koronavirüs salgınında bakanlıklar arası koordinasyon kurulamasaydı ekonomi ve güvenlikle ilgili tedbirleri zamanında alamazdık. Geçmiş koalisyonlu dönemleri gördük, bakanlıklar arpalık oldu, koalisyonu teşkil eden her parti kendi uhdesindeki bakanlığı depe depe kullanıyordu, kadrolaşma yoluna gidiyordu. Bakanlar işbirliğine yanaşmıyordu, birbirinin ayağına basıyordu. Başbakanlıktan gelen birçok atama kararnamesini sorumsuz ama yetkili cumhurbaşkanları imzalamıyordu, başbakan ve onun kurduğu hükümetle cumhurbaşkanları sürekli kavga ediyordu, tartışmalar yaşanıyordu. 2001 krizi de bu yüzden yani Ahmet Necdet Sezer'in Ecevit'e anayasa kitapçığını fırlatmasıyla yaşanmıştı. Faizler bir anda yüzde binleri bulmuş, 22 banka kapanmıştı.
Yeni sistem başka ne gibi faydalar getirdi, maddeler halinde sayalım:
1-Seçimden sonra hükümet beklemeden kolayca bir gecede kuruldu ve aylarca sürüncemede kalmadı, koalisyon görüşmeleri yaşanmadı.
2-Hızlı ve pratik kararlar alınmaya başladı. Bakanlıklar arası çekişmeler yaşanmadı, kanuna ihtiyaç olduğu durumlarda kanunlar çıkıncaya kadar kararnamelerle idare edildi.
3-Asker sivil hükümetin emrine girdi, hükümetin aldığı kararları itiraz etmeden uyguladılar, başarılı sınırdışı harekatlar yaptılar.
4-Pandemi sürecinde ekonomik tedbirler daha hızlı alındı, sağlık sistemi çökmedi.
5-Yeni sistem sayesinde Libya'ya, Azerbaycan'a askeri yardımlar yapabildik. Münhasır deniz ekonomik saha anlaşması yaptık.
6-Üs düzey bürokrat atamalarında sıkıntı yaşanmadı, vekaletle idare sona erdi. Eskiden üçlü kararnamelerin imzalanmaması yüzünden birçok genel müdürlük, daire başkanlıkları, müsteşarlıklar vekaletle idare ediliyordu. Asıllar atanamıyordu.
7-Yeni sistemle birlikte Fetö ile mücadele daha hızlı ve kararlı yapıldı ve bu virüsler kararnamelerle büyük oranda devletten temizlendi.
8-Yeni sistemle yani 50+1 ile birlikte her parti önemli hale geldi ve ittifaklar oluştu.
9-Çok partili yapı iki parçaya dönüştü, particilik tartışmaları en aza indi.
10- İttifakların önünü çeken iki büyük parti merkeze geldi ve keskin ve uç ideolojilerden vazgeçti, her parti başörtüsü gibi halkın taleplerine sırtını dönmedi. Laikçilik yapan ve dini değerlere soğuk bakan CHP bile sağ düşünceli ve AKP'den ayrılan insanları milletvekili, belediye başkanı ve cumhurbaşkanı adayı olarak göstermek zorunda kaldı. Yani iki büyük parti arasında ideoloji farkı azaldı. Çünkü %50+1 isteyen her parti halkın değerlerine saygı duymak zorundaydı.
Bundan böyle sistemin daha iyi işlemesi ve aksayan yönlerinin düzelmesi için siyasi partiler yasası değişmeli, milletvekilleri daha bağımsız olmalı, genel başkanların yetkileri sınırlanmalı, önseçimler gelmelidir.
Baraj olacaksa yüzde beşe çekilmeli, Türkiye milletvekilliği ve dar bölge sistemi gelmelidir. Türkiye milletvekilliği kontenjanından her parti aldığı her bir puan için bir milletvekili çıkarmalıdır. Dolayısıyla yüzde bir alan en küçük parti bile Mecliste bir milletvekiliyle temsil edilmelidir. Bu konu daha çok tartışılacak, şimdilik noktalayalım.
BAŞKAN ADAYLARINDA GÖRMEK İSTEDİKLERİMİZ
KUR’AN’DA YAHUDİ PROFİLİ
HEDEF TÜRKİYE
İSLAM BARIŞ GÜCÜ ŞART
GAZZE YANARKEN YÜREK YANMAZ MI?
İSRAİL’İN ZEVALİ YAKIN
CAMİLER VE DİN GÖREVLİLERİ HAFTASI
EĞİTİM POLİTİKAMIZ GÖZDEN GEÇMELİ
ÖZENTİLİ BİR KUŞAK VAR
İLAHİ UYARILAR DEVAM EDİYOR!