DOLAR
47,019 TL
EURO
53,653 TL
STERLİN
63,104 TL
GRAM
6.161 TL
ÇEYREK
10.161 TL
YARIM
20.229 TL
CUMHURİYET
40.353 TL
Şeyda’nın Köşesi - Gülsüm Özkan
Şeyda’nın Köşesi - Gülsüm Özkan
şeyda@yenikonya.com.tr
13 Temmuz 2026 Pazartesi günü yayınlandı
DİĞER YAZARLARIMIZ

YARIŞ

İnsanın fıtratında yarış var kabul ama bu yarış ne için , ne adına ve neye sebep oluyor; buna bakmalı .

Birincisi;  bu yarış kendi cinsiyle olmalı ki adil olsun, bir güzelliğe sebep olsun.
Bir kadının;  erkeğin beden gücünü gerektiren zorlukta bir işte, mutlak bir sebep olmadan çalışması(madencilik,itfaiye , tır şoförü)hayra  sebep olacak bir yarış değildir mesela..

Herkesin ruhunda az ya da çok, büyük ya da küçük bir yarış kırıntısı var. Hanımların kendi aralarında oturmaların da sergiledikleri pasta çeşitleri ve sayılarından tutun da, erkeklerin statü yarışlarına kadar her alanda..

Çocuğunu yarıştıran, arabasını, cep telefonunu, oturduğu evi, mahalleyi, okuduğu okulu vesaire vesaire …

Sosyal medya bir sergileme alanı olduğundan beri mantık sınırlarını zorlayan yarışlar daha da çoğaldı.

Hindistan'da Dahi Hadi geleneği diye devasa bir insan kulesi yapılıyor.
İranlı bir fenomen uçuruma inip kebap yerken hayatını kaybediyor. Tırnağını zatacağım diye elini kullanamaz hale gelene mi , bıyıkların uzatacağım diye dudağının üstünde iki boruyla dolaşana mı ? Kime gülmeli, kime şaşırmalı bilmiyoruz. 
Madem fıtratımızda bir yarış var; bunu "hayırda yarışanlar” haline getirmeliyiz. İnsanlara faydalı olmakda, iyilik yapmada, cömertlikte, güzel söz söylemede, bir eser bırakmakta, bir ürün yetiştirmekte, illa insana değer vermede hizmet etmede değerlendirmeliyiz.

Özellikle Konya'daki bir üniversite olduğu için daha da gururlandığım bir haber:

Necmettin Erbakan Üniversitesi öğretim üyesi profesör doktor Bünyemin Şahin'in de içinde bulunduğu uluslararası araştırma ekibi;  insan teri ve ortam neminden enerji üretebilen esnek bir batarya geliştirmiş. Bu batarya tüm elektronik sağlık cihazlarını çalıştıra biliyormuş.

O zaman hayata , güzelliğe dair iz bırakmak için haydi yarışalım..
 

Yazarın Diğer Yazıları