DOLAR
44,569 TL
EURO
51,230 TL
STERLİN
59,090 TL
GRAM
6.719 TL
ÇEYREK
12.568 TL
YARIM
24.736 TL
CUMHURİYET
47.526 TL
Şeyda’nın Köşesi - Gülsüm Özkan
Şeyda’nın Köşesi - Gülsüm Özkan
şeyda@yenikonya.com.tr
30 Mart 2026 Pazartesi günü yayınlandı
DİĞER YAZARLARIMIZ

TESPİT-TAMİR

     Şehir hastanesinde babamın doktor randevusunu teyit için bankoya yaklaştım. Bankadaki memur genç kızın önünde duran kalemlikteki  yazı dikkatimi çekti.
   Kalemliğin  kendine doğru bakan tarafına:

 " Gülümsemek sadakadır” yazmış ve asmış. O kadar hoşuma gitti ki.

   Sabah 8'den  akşam 5'e kadar her türlü soruya muhatap olan, oldukça aktif durumda çalışmak zorunda kalan bir memurun kendisine günlük hayatın keşmekeşinde  insana umut vermeye dair hatırlatmalar yapması  bana çok hoş geldi.

   Her türlü hasta geliyor. Sıra almak isteyen, reçetesini soran, tahlil için nereye gideceğini, bir sonraki aşamanın nerede olduğunu öğrenmek isteyen, biraz sıra bekleyince daralan, zamanın kıymetini ancak sırada idrak eden, nice sabırsızlığa muhatap olurken kendisine gülümsemeyi hatırlatması; insana duyduğu sevginin ve saygının en önemli ölçüsü benim için.

   Sık sık derse gittiğim bir yerde iki apartman arasında bulunan bir boşluk alan otopark olarak kullanılıyor. Beş -altı araba gayet intizamlı, birbirlerinin çıkışına engel olmadan park durumunda. Ben de gayet dikkat ederek boş kalan yere arabamı park ettim. Dersim bittiğinde arabama geldim. Arkası açık bir yük arabası, tüm çıkışı kapatır şekilde çaprazlama bir parkla arabasını terk edip gitmiş.

   Ben dahil parktaki 7 arabanın hiçbirisi çıkamıyoruz . Yirmi dakika bekliyorum. Sallana sallana iki delikanlı geliyorlar. Benim çıkışta beklediğimi gördükleri halde, hiç acele etmeden arabalarına karşı depodan yük alıyorlar… Sadece kendi işleri önemli ve sadece onlar meşgul. Başkalarının hayatlarına ve ruhlarına verdikleri zararın hiç kıymeti yok .
   Arabaların tekerlek lastiği inince;  lastik tamircilerin yaptığı bir işlem var. Suyun içinde hava basarak, tekerin nereden yara aldığını ve hava kaçırdığını tespit ediyorlar. Tespitten sonra tamirat kolaylaşıyor.

    Biz de kendimize bir tespit yapmalıyız. Hangi alandan güç kaybediyoruz.Ne yönden zayıfız?.

- Çabuk mu öfkeleniyoruz,
- Zamana riayetimiz mi kusurlu,
- Sözümüzde durmakta ihmalci miyiz,
- Kendimizi önceleyip, başkalarının dertlerini umursamıyor muyuz,
- Tebessümü unutuyor muyuz?.

   Tespiti yaparsak tamir kolaylaşacaktır inşallah…
 

Yazarın Diğer Yazıları