ÇİÇEK VE KARGA

Biz ; insan, en şerefli değil miydik?..

  Yeryüzünün her yerinde çıkabilen renk renk çiçekleri, çeşit çeşit meyveler veren ağaçları düşünüyorum. Yaşamları başkalarını, özellik de insanı mutlu etme, ona faydalı olmak gayretiyle geçiyor.

  Masallarda akılsızlığı(!) anlatılan, ağzını açıp yemeğini kaptıran kargaları seyrediyorum. Bir haberde ; onların etrafına çalılardan küçük ateşler yakılıyor, 4-5 karga kanatları ve gagaları ile çalıları söndürmek için uğraşıyorlar. Oysa kanatları var ;uçup gidecek , tehlikeden kendilerini kurtaracak kanatları. Ama yapmıyorlar ; kanatlarını yakma pahasına yangını söndürmeyi seçiyorlar.

  Bir hayvan bunu yapıyorken, bir bitki hiçbir zarar vermeden meyve olarak, sebze olarak ya da herhangi bir hastalığa şifa olarak fayda verirken,hiçbir şey yapmasa oksijeni ile dünyayı temizlerken neden sadece insan evladı çevresine kiri ile, atığı ile, saygısızlığı ile ve sınırsız olabilen merhametsizliği ile zarar veriyor?.

  Sınırımız yok; çünkü insan” benim "demeye başladı mı haddini unutuyor. Benim sevgim , benim inancım, benim isteklerim, benim ihtiyaçlarım …

  Şehirler arası yolda, otobandadayız. Yolun 2 tarafına oldukça fazla tavuk kemikleri ve etleri dökülmüş. Çok sayıda köpek yolun içerisinde dolaşıyor. Araçların seri ve yoğun olduğu trafikte her an bir tanesinin önüne atlamaya meyilli ; hem kendilerine, hem sürücülere ve araba içindeki belki kaç kişiye ölüme bile yol açacak zararlar vermeye müsait bir başıboşluktalar.

  Yoğun trafikte bu kadar köpeğin oraya toplanmasının sebebi otobanın kenarına dökülen yemler ve kemikler. Sorsan; hayvansever vatandaş sevgisinin ispatı bu işi yapıyor. İyi de senin sevgin başkalarının zarar görmemesi üzerine, varlığını tehdit etmemesi üzerine kurulması gerekmez mi ?. 

  Hiçbir sınırı olmayan bu ilgi sevginin asaletine uygun değildir ve merhametten uzaktır.

  Bir hayvandan, bir bitkiden farklı olarak irade yeteneğine sahip kılınan insan ; sevgisinin sorumluluğunu da almalıdır.

  Her insan bir çiçek kadar çevresine faydalı ve zararsız olsa, bir karga kadar kötülüğü önlemeye çalışsa belki de yetecek!..


Yazarın Diğer Yazıları