GÜNEŞE ZIPLAMAK!

" Annem her fırsatta çocuklarına  güneşe doğru zıplamalarını öğütlerdi. Güneşe ulaşamazdık ama hiç olmazsa ayaklarımız yerden kesilirdi.”

                                               Zora Hurston

   Bir antropolog olan Hurston'ın bu sözü gerçekten annesinden gelen bir öğüt mü,  yoksa incelediği toplum yapılarından beynin erişilemeyen yerlerinde kalan süzülmüş bir bilgi miydi bilemiyorum ama içinde büyüdüğü,  ırkçılığın en koyu yaşandığı Amerikan patronluğuna karşı bir duruş söylemi olmalı..

    Bir amacın varsa ve o yüreğinin her zerresini meşgul ediyorsa ona ulaşmak için ödediğin her bedel;  gerçekte yol kat etmektir, zaferdir. Zaferi gören son kişi; o güne kadar feda edilen tüm emekler ve canlar için kaldırır zafer sancağını.

    Gözümüzün önünde her gün acıları ile yandığımız tertemiz masum şehitler;  bize güneşe zıplamayı öğretiyorlar.

    Bizler;  müslüman coğrafyalar ,sayımız çok olsa da henüz kalbimizle bile kötülüğe buğz, nefret etme safında birleşemediğimiz  için onu engelleme kısmında başarılı olamıyoruz.

    Türkiye, devlet bazında buğz  etme makamından dil ile, resmi söylemleri ile kötülüğü durdurmaya dair çabadadır  ve bu duruş siyasi arenada çok kıymetlidir.

    Elimizle bir zulmü değiştirebilmek istiyorsak;  zıplamalarımız " etrafımda kim var?” demeden,” ben ne kadar ileriye taşırım bu çabayı” noktasında olmalıdır.

    Bunun için büyük küçük demeden her işimizde   Lever'in dediği gibi:

- Ait olmaktan daha fazlasını yapmalı, KATILMALIYIZ.( Müminin derdi , benim derdim)

- İlgilenmekten daha fazlasını yapmalı, YARDIMCI OLMALIYIZ…( Elimden gelen bir yardım var;  boykot, zalime” senin döktüğün kanda benim param olmayacak” demek..

- Hayal kurmaktan daha fazlasını yapmalı, ÇALIŞMALIYIZ… Psikanalizin kurucusu kabul edilen, hâlâ her söylemi ders niteliği taşıyan Yahudi Freud; günlüğüne aldığı bir notta "Artık 56 yaşındayım. Bir kahve içmek için günlük çalışmalarım arasında zaman ayırmalı mıyım” notunu düşüyor. Demek ki iyiliğin hakim olması için önce iyi işlere  niyetlenenlerin;  belli bir kesimin üstünlüğünü amaç edinenler kadar çok çalışması gerekir.

- Öğretmekten daha fazlasını yapacağım, İLHAM VERECEĞİM ..

-Kazanmaktan daha fazlasını yapacağım, KAZANDIRACAĞIM…

-  Vermekten daha fazlasını yapacağım, HİZMET EDECEĞİM ..

-Arkadaşlıktan daha fazlasını yapacağım, DOST OLACAĞIM …

-Yaşamaktan daha fazlasını yapacağım, BÜYÜYECEĞİM…

- Denemekten daha fazlasını yapacağım, BAŞARACAĞIM…….


Yazarın Diğer Yazıları