DOLAR
44,41
EURO
51,09
STERLİN
59,25
GRAM
7.217,01
ÇEYREK
11.909,42
YARIM ALTIN
23.739,45
CUMHURİYET ALTINI
47.276,80
Ali Ayvat
Ali Ayvat
ali.ayvat@yenikonya.com.tr
17 Mart 2026 Salı günü yayınlandı
DİĞER YAZARLARIMIZ

Dezenflasyon programından taviz yok

Geçen hafta merkez bankası para politikası kurulunu faizleri sabit tutmaya zorlayan faktörlere baktığımız zaman Ortadoğu'daki devam eden savaşla ilgili bilinmezlikler ve enerji fiyatlarının enflasyonu yukarı yönlü tetiklemesi ihtimali belirleyici olmuştur. Tabi mesele sadece bunlardan ibaret değildir. Savaş bölgesindeki komşularımızla olan ticari ilişkilerimizin de olumsuz etkileneceği gerçeği bu kararı destekler niteliktedir.

Merkez bankası aldığı bu kararla küresel risk iştahındaki bozulma, iktisadi faaliyetler üzerindeki maliyetlerin artmasıyla ilgili sürecin devam etmesi halinde para politikası duruşunun daha da şıklaşacağı mesajını vermiştir. Hatta mevcut siyasi ve ekonomik krizin yaygınlaşması durumunda faiz artışları bile ihtimal dâhilindedir.

Dolayısıyla faiz indirimleriyle ilgili sürecin yeniden başlayabilmesi enerji fiyatlarının yeniden 70 dolarlar seviyesine inmesine balıdır. Banka yönetimi savaşın başladığı ilk günden itibaren aldığı proaktif kararlarla piyasalardaki finansal süreci ekonomik rasyonalite çerçevesinde iyi yönetmiştir. Bu bağlamda enflasyon oranlarının yukarı yönlü revize edilmesinden bile çekinmemiştir. Elbette ki faizlerin sabit bırakılması ya da artma ihtimali ekonomik büyümeyi sekteye uğratacaktır. Ancak fiyat istikrarının bozulmasıyla birlikte enflasyonun yeniden tırmanışa geçmesi dar gelirli kesimlerin hayatlarını daha fazla zorlaştıracaktır.

Son olarak merkez bankası makro finansal istikrarı korumak için kendinden emin cesur adımlar atmaya devam etmektedir.

Yazarın Diğer Yazıları