Dünyada çokça bilinen; ancak ülkemizde yeni yeni tezgahları süsleyen alabaş turpu, doğanın insanoğluna sunduğu şifalı bitkilerin az bilinenleri arasında yer alır. Yurt dışında kohlrabi adıyla bilinen bu minnak bitki turpgiller familyasının şifa dolu üyesidir. Yine yurt dışında cehennem topuzu olarak da bilinir. Şalgama ve lahanaya benzerliği ile dikkat çeker. Açık yeşil ve morumsu renge sahip yumrumsu ve yapraklı bir bitkidir. Yumrumsu kısmı toprağın üzerinde yetişir. Hem alabaş meyvesi hem de yaprakları farklı şekillerde tüketilebilir. Yer lahanası adıyla da bilinen bu şifalı bitki sağlıklı beslenmek isteyenler ve vejetaryenler tarafından tercih edilen sebzeler arasında yer alır.
Vitamin ve Mineral deposu
Tam bir vitamin ve mineral deposudur. 100 gramında 350 mg potasyum, 20 mg sodyum, 24 mg kalsiyum, 19 mg magnezyum, 6 g karbonhidrat, 36 iu A vitamini ve 62 mg C vitamini bulunur.
Ayrıca yine yüz gramı 27 kaloridir. Binbir derde şifa kaynağı olması nedeniyle on hastane gücünde olan bu bitki yüksek miktarda lif içerir. Büyük marketlerin manav reyonlarında, manavlarda ve semt pazarlarında dört mevsim bulunan alabaş turpu bitkisi ülkenin yeni meşhurlarındandır. En az besin değerleri kadar ekonomik değeri de oldukça yüksek olan bitki türleri arasında yer alır.
Alabaş Neye İyi Gelir?
Alabaş turp faydalarını sıralarken antioksidan özelliğine ve bağışıklık sistemini güçlendirmesine dikkat çekmiştik. Adeta bir vitamin deposu olan Alabaş bitkisinin faydaları içinde en öne çıkan konu grip tedavisindeki etkisidir. Üst solunum yolu enfeksiyonlarının tedavisi için bağışıklığımızı güçlendirmeye ve bol bol vitamin almaya çalışırız. Alabaş bunun için biçilmiş kaftandır.
Yine üst solunum yolu hastalıklarının bir sonucu olarak ortaya çıkan öksürüğün tedavisinde de alabaş bitkisine başvuruyoruz. Alabaş turpun gövde kısmı sıkılarak suyu çıkarılıyor. Turp ya da havuz suyu çıkarmak gibi düşünebilirsiniz. Bu suyu tüketmek de öksürüğün iyileşmesini hızlandırıyor.
Alabaş Turp Nasıl Yenir?
Tepeden tırnağa şifa kaynağı olan alabaş turpu çiğ, haşlanmış, kızartılmış ya da kavrulmuş şekilde tüketilebileceği gibi çorbası da yapılabilen bir bitkidir.Kabuğu rendelendikten sonra çiğ olarak elma yer gibi de yenilebilir. Alabaş turpunu elma dilimi şeklinde dilimleyip üzerine limon sıkarak da afiyetle tüketebilirsiniz. Dilerseniz yapraklarından sarma da yapabilirsiniz. Alabaş hayal gücünüz elverdiği ölçüde tarifler hazırlayabilmeniz için sizi özgür bırakır. "Bugün ne pişirsem acaba?” sorusuna alabaş turplu bir çok tarifle cevap verilebilir. Alabaş turp, birbirinden lezzetli menülere eşlik edecek faydalı bir besindir. Dilerseniz etli yemeklerin yanında meze olarak sunabilirsiniz. Sıcacık içi ısıtan bir çorba da diğer yemeklerinize uyum sağlayabilir. Alabaş turp kullanarak hazırlayacağınız salatalar, midenizi rahatlatabilir. Çiğ olarak yemek isteyenler, alabaş turp rendesi ile birbirinden enfes soğuk mezeler tüketebilir.
En sevilen Alabaş Turp yemekleri
Zeytinyağlı Kohlrabi (Alabaş) Yemeği Tarifi İçin Malzemeler
1 adet büyük boy alabaş
3 adet orta boy havuç
1 baş soğan
1 diş sarımsak
1 adet limon
Zeytinyağı
Tuz
1 adet kesme şeker
1 yemek kaşığı un
1 su bardağı su
Yarım su bardağı portakal suyu
Bir tutam dereotu
Zeytinyağlı Kohlrabi (Alabaş) Yemeği Tarifi Nasıl Yapılır?
Kohlrabi soyulur, büyük parçalar halinde doğranır ve yarım limon suyu ile suyun içinde bekletilir.
Soğan ve sarımsak yemeklik doğranır, zeytinyağında kavrulur.
Un katılır ve kavrulmaya devam edilir.
İri doğranmış havuç eklenir, kavrulmaya devam edilir.
Daha sonra kohlrabi sudan alınarak eklenir, bir kesme şeker ve tuzu atılır.
Üzerine yarım limon suyu, 1 bardak su, yarım bardak portakal suyu eklenerek pişmeye bırakılır.
Sebzeler yumuşadığında, üzerine ince kıyılmış dereotu atılır.
İsterseniz sıcak, isterseniz soğuk servis edilir. Soğuk servis edecekseniz, servis tabağına aldığınızda isteğe bağlı üzerine az daha zeytinyağı gezdirebilirsiniz.
Alabaş Kohlrabi Çorbası Tarifi İçin Malzemeler
1 büyük alabaş (kohlrabi lahanası)
2 büyük patates
1 soğan
4 su bardağı kaynar su
1 paket krema
Muskat
Tuz
Üzeri için:
1 çay kaşığı ucuylan yeşil pesto
3 yemek kaşığı zeytinyağ
Kruton
Alabaş Kohlrabi Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?
Çorbamız için sıvı yağı tencereye alınarak yemeklik doğranan soğanlar hafif pembeleşinceye kadar kavrulur.
Daha sonra iyice yıkanmış, soyulmuş ve yemeklik doğranmış patates ve alabaşımızı ilave edilerek kısık ateşte kavurmaya devam edilir.
Üzerine 4 su bardağı kaynar suyumuzu eklenerek karıştırılır ve tencerenin kapağı kapatılır.
Yumuşayana kadar kısık ateşte pişirilir.
Çorba piştikten sonra blenderden geçirilir.
sıvı krema, tuz ve isteğe bağlı olarak muskat eklenir.
Küçük bir tavaya üç yemek kaşığı zeytinyağ alınır, kızdırılır ve yeşil pesto eklenerek karıştırılır ve ocaktan alınır.
Alabaş Çorbamızı servis kasesine alındıktan sonra üzerine kruton ve pesto sos gezdirerek süslenir.