Türkiye'nin büyük bölümünde bilinmese de Konya'da ekilen ve kış mevsiminde çerez niyetine tüketilen termiye tezgâhlardaki yerini aldı.
Acı bakla, lüpen ve tirmis adıyla da bilinen termiyenin henüz yeşilken içinde bulunan alkaloitler zehirlidir. Uzun süre suda bekletilen termiye alkaloitlerden arındırılıp, acısı çıktıktan sonra çerez olarak tüketiliyor. Konya'da termiyenin zehri, akarsularda bekletilerek çıkarılıyor.
Termiyenin faydaları:
Yüksek oranda lif içeren termiye bağırsakların temizlenmesine etkin rol oynar. Bağırsakların hareketlenmesine yardımcı olan termiye, bağırsaklarda oluşan parazitleri de temizler. Kabızlık ve şişlik gibi durumlar için tüketimi tavsiye ediliyor. İdrar söktüren, böbrek iltihaplarını gideren termiyenin lapası da romatizma siyatik ve eklem ağrılarına iyi geliyor.
Termiye nasıl yenir?
Hasadından sonra uzun süre suda bekletilen termiyenin acısı çıktıktan sonra tüketime hazır hale geliyor. Termiye yenirken dışta kalan kabuğunun da çıkarılması gerekiyor. Aynı çekirdek gibi yenilen termiyeye bir miktar tuz atarak lezzetlendirebilirsiniz.
Termiyenin haşlayıp yoğurtla karıştırılarak yapılan bir de salatası vardır.
Termiye ve çıra!
Konya'da termiye Pazar tezgâhlarında çıra ile birlikte satılıyor. Birbirinden bağımsız bu iki ürünün arasındaki bağ yıllardır merak ediliyor. Konya'da termiye satışı yapanlar mutlaka çıra da satıyor. Bunun sebebini satıcılar bile bilmiyor.
Termiye nerelerde yetiştirilir?
Ege, Marmara ve Akdeniz bölgelerinde yetiştirilen termiyenin üretim alanı çok dardır. Talep çok olmadığı için birçok bölgede satışı bile olmayan termiyeyi bilenlerin sayısı da sınırlıdır. Konya'nın Doğanhisar, Hüyük ve Beyşehir illerinde de yetiştirilen termiye yaz mevsiminin ilk günlerinde 40 santimetre uzunluğunda dik ve güzel görünümlü bir çiçek meydana getiriyor.
Kaynak: Haber Merkezi