DOLAR
44,756 TL
EURO
52,668 TL
STERLİN
60,832 TL
GRAM
6.967 TL
ÇEYREK
11.891 TL
YARIM
23.629 TL
CUMHURİYET
46.783 TL

Konya’da topraktan gelen tehlike! Bir ilçede yayılmaya başladı

Meltem Aslan
İnternet Editörü

- Güncelleme Tarihi:

 Konya’da topraktan gelen tehlike! Bir ilçede yayılmaya başladı

Konya'nın Akşehir ilçesi ve çevresinde meyve üreticileri, son yıllarda giderek artan bir zararlı tehdidiyle karşı karşıya. Halk arasında "kadı lokması” ya da Mayıs böceği olarak bilinen Melolontha melolontha, özellikle toprak altında uzun süre yaşayabilen larvalarıyla dikkat çekiyor. Bu zararlı, ağaçların kök sistemine zarar vererek başta kiraz olmak üzere erik, elma ve vişne bahçelerinde ciddi kayıplara yol açıyor.

MAYIS BÖCEĞİ TEHLİKESİ BÜYÜYOR

Uzmanların belirttiğine göre Mayıs böceğinin larvaları, yani "beyaz kurtlar”, 3-4 yıl boyunca toprak altında yaşayarak köklerle besleniyor. Bu süreçte özellikle genç fidanlar hızla kururken, yetişkin ağaçlarda da ani kuruma vakaları görülüyor. Üreticiler, dışarıdan sağlıklı görünen ağaçların bir anda yaprak döküp kurumasının en önemli nedenlerinden birinin bu zararlı olduğuna dikkat çekiyor.

YAYILIM ALANI GENİŞLİYOR

Zararlının etkisi her geçen yıl daha geniş bir alana yayılıyor. Akşehir merkezden başlayarak Nadir Mahallesi'nden Sultandağı ilçesine bağlı Deresinek bölgesine kadar uzanan geniş bir hatta binlerce fidanın zarar gördüğü ifade ediliyor. Son 2-3 yılda kayıpların belirgin şekilde arttığını belirten üreticiler, özellikle kiraz üretiminin tehlike altında olduğunu vurguluyor.

YETİŞKİN AĞAÇLAR DA RİSK ALTINDA

Üretici Dursun Solmaz, zararlının yalnızca genç fidanları değil, yetişkin ağaçları da tehdit ettiğini belirtiyor. Toprak altında yaşayan bu haşerenin kök ve kök boğazını kemirerek ağacı işlevsiz hale getirdiğini ifade eden Solmaz, artık 20-30 yaşındaki ağaçlarda bile kuruma görüldüğünü söylüyor. Popülasyonun kontrolsüz şekilde arttığını belirten üreticiler, acil önlem alınmazsa zararın katlanacağını dile getiriyor.

MÜCADELEDE YETERSİZLİK VE ÇÖZÜM ÇAĞRISI

Üreticilerin en büyük sıkıntılarından biri ise etkili bir kimyasal mücadelenin bulunmaması. Daha önce kullanılan bazı ilaçların yasaklanmasının ardından alternatif çözümler sunulmadığı belirtiliyor. Toprağın sürülmesi, zararlıların toplanması ve doğal yöntemler gibi uygulamalar ise geniş alanlarda yetersiz kalıyor. Bu nedenle üreticiler, Tarım ve Orman Bakanlığı başta olmak üzere ilgili kurumların acil şekilde harekete geçmesini istiyor.

Uzmanlar, kontrol altına alınamayan zararlının yalnızca bugünkü üretimi değil, gelecekte yapılacak dikimleri de tehdit ettiğini vurguluyor. Toprakta uzun süre canlı kalabilen larvalar, yeni dikilen fidanlara da zarar vererek üretim planlamasını zorlaştırıyor ve maliyetleri artırıyor. Bu nedenle Akşehir ovasında meyveciliğin sürdürülebilirliği için etkili ve bilimsel bir mücadele planının hayata geçirilmesi gerektiği ifade ediliyor.

(Meltem Aslan)

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. Yeni Konya WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan yenikonya.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu habere henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın!
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. yenikonya.com.tr'ye yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
BENZER HABERLER