Dolar uluslararası ödemeler sisteminde güvenilmez bir para birimi haline gelmiştir
Konya’nın Dün Kimyon, Bugün Lavanta Kokan Tarım Hikâyesi
UNUT
Postmodern Dönemin Müslümanlara Sunduğu Fırsatlar
AH SAMİMİYET!
Dijital Çıplaklık
İSRAİL-İRAN SAVAŞI, ÇIKARILACAK DERSLER VE ÖNERİLER
ASIL HİCRET; ALLAH’IN YASAKLARINI TERK EDEREK EMİRLERİNİ YAPMAKTIR
Sınavları kaldırma gücümüz yok mu?
12 günlük savaş kime ne öğretti?
BASIN DİLİ
İSRAİL İRAN ÇATIŞMASINA DAİR BİRKAÇ SÖZ
Nisan Ayı Satış Rakamları Açıklandı!
Oyun Kaliteli Galibiyet Güzel
REZİLLİK DİZ BOYU
Gıda alerjisi; genellikle protein oranı yüksek gıdalarda görülür. Vücut, bu gıdaların içindeki bazı maddelerden dolayı gıdanın tüketimine bağlı olarak tepki gösterir, alerjiye sebep olur. Alerjiye sebep olan bu maddelere alerjen denir. Bir alerjen yenildiği zaman solunum veya sindirim sisteminde veya deride alerjik reaksiyona neden olabilir. Tipik semptomlar hırıltılı solunum veya nefes almada zorluk, kusma, ishal, deri döküntüleri veya kurdeşendir. En yaygın gıda alerjenleri; yer fıstığı, süt, yumurta, balık, kabuklu deniz ürünleri (karides, yengeç, ıstakoz, midye), soya, susam taneleri, buğday ve hardaldır. Bazı gıda alerjileri şiddetli ve yaşamı tehdit edici olabileceğinden, doğru tanı koymak önemlidir. Bu noktada doktor ile iletişim oldukça önemlidir. Gıda alerjisi olan kişiler için ilk yapılması gereken, reaksiyona neden olan gıdalardan kaçınmaktır. Hangi gıdalardan kaçınılması gerektiğini bilmek için de gıda etiketlerini okumanın yanı sıra restoran ve kafelerin şeflerinden yemek yapımında kullanılan malzemelerle ilgili detaylı bilgi almak çok önemlidir.
Laktoz intoleransı ise kişinin laktozun sindirimini sağlayan enzim olan laktaz adlı enzimi üretememesinden kaynaklanır. Laktoz, süt ve süt ürünlerinde bulunur. Laktoz olmadan süt ve süt ürünlerindeki şekerler parçalanamaz. Laktaz enzimi eksik olduğundan, bu intoleransı olan kişiler süt ürünlerini tükettikleri zaman şişkinlik, karın ağrısı, ishal gibi semptomlar yaşar. Tabii ki bu semptomlar geçicidir. Yani vücutta kalıcı hasara neden olmaz. Ayrıca laktoz intoleransının dereceleri vardır ve bu dereceler kişiden kişiye göre değişir. Yani semptomlar olmadan yenilebilen ve tolere edilebilen laktoz içeren yiyeceklerin miktarı değişir. Sert peynirler az miktarda laktoz içerir ve genellikle laktozdan etkilenen kişiler tarafından küçük porsiyonları iyi tolere edilir. Yoğurt ve yumuşak peynirleri bazı kişiler tolere edebilir. Süt, çok fazla laktoz içerir ve genellikle laktoz intoleransı olmayan kişiler tarafından iyi tolere edilmez. Fakat birçok laktoz intoleransı olan kişi, içerik olarak süt içeren işlenmiş ve pişmiş ürünleri tolere edebilir. Üreticinin paketlemeden önce laktozu sindirmek için laktaz eklediği süt olan laktozsuz süt, çoğu süpermarketten temin edilebilir. Ayrıca mandıra sütüne alternatif olarak badem sütü, soya sütü veya pirinç sütü gibi seçenekler mevcuttur. Bununla beraber laktozun sindirimini sağlayan enzim takviyeleri (laktaz) birçok eczanede mevcuttur ve değişken etkinliklere sahip olabilir. Bu sebeple doktor veya eczacıya danışılmasında fayda vardır.
8 SORUDA ELİMİNASYON DİYETİ
YO-YO DİYETLERİ
GÜN BOYU DİNÇ KALMANIN 4 YOLU
BUĞDAY ALERJİSİ
10 MADDEDE BESLENME EFSANELERİ
SAĞLIK İÇİN HAREKET
BAĞIRSAKLAR ve STRES
ŞEKER ALKOLLERİ
EGZERSİZ ve BESLENME
METABOLİZMA