DEPREMLERİN MESAJLARI

Deprem, çok yönlü bir imtihandır.

Deprem, bize çok acılar yaşatsa da aslında Allah'ın kevni bir ayetidir.

Deprem, en inançsız insanları bile karşı karşıya kaldıkları acziyet nedeniyle hayatı ve kâinatı sorgulamaya iter.

Deprem, insanoğluna Allah'ın sınırsız gücünü kavrama, kendi acizliğini idrak ve itiraf etme, tefekkür ederek yanlışlardan dönme fırsatı verir.

Deprem, Allah'ın sınırsız gücüne itaat etme, onun emirlerine uyma, yasaklarından kaçınma azim ve kararlılığını gözden geçirme ve kendine çeki düzen verme fırsatı sunar.

Deprem, Yüce Allah'ın bizlere kullanma kılavuzu olarak gönderdiği Kur'an'ı okuma, anlama, uygulama ve tebliğ etme görevlerimizi hatırlamamıza imkan sunar.

Deprem, devletten ferde depremin olacağını bile bile gerekli tedbirleri gerektiği kadar almamanın sorumluluklarını hatırlama ve kendimize çeki düzen verme imkânı verir.

Deprem, Allah'ın bize verdiği bir ceza değil, ahlakımızın düştüğü durum için bize tuttuğu bir aynadır.

Deprem, parayı, menfaati, zengin olmayı, para biriktirip yığmayı, insan hayatının önüne koyduğumuzu gösteren bir turnusol kağıdıdır.

Allah'ın Şura Suresi 30. Ayette ifade buyurduğu gibi "Başımıza gelen herhangi bir musibet ellerimizle işlediklerimiz yüzündendir.” Depremde yaşadığımız yıkım ve acılar da almadığımız tedbirler yüzündendir.

Her ne kadar devlet ve fertler olarak depremden bir kısım dersler almışsak da, bu dersler temel bir inanca dayanmadığı için şimdiye kadar olduğu gibi zamanla unutulup tavsayacaktır.

Devletin temel nizamına ve fertlerin hayatına Kur'an eksenli bir anlayış hâkim olmadıkça ne depremin yıkımları ile oluşan acılarımız, ne de toplumun diğer sorunları çözülecektir.

Zira; yaptığı her davranıştan Allah'a karşı sorumlu olduğu bilinciyle donanmamış hiçbir ferdi ve bu tip fertlerden oluşan bir toplumu kontrol edemezsiniz.

Herkesin başına bir polis dikemezsiniz. Diktiğiniz polise de bir polis, on da bir polis… Derken bu iş uzar gider.

Demem o ki; deprem özelinde de, genel olarak sosyolojik manada da Yüce Allah'ın bizlere kullanma kılavuzu olarak gönderdiği "Kur'an'ı hayatın merkezine koymak” gibi temel bir ihtiyaçla karşı karşıyayız.

Bunu başarmadıkça ne siyasi ne ekonomik ne sosyolojik ne siyasi ne de diğer problemlerimizi çözemeyiz.

Bu vesileyle 6 Şubat depreminde ölenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına sabır, yaralananlara acil şifalar temenni ve niyaz ediyorum.

Rabbim Milletimize bir daha böyle felaketler yaşatmasın…


Yazarın Diğer Yazıları