Mobil Kütüphane Hizmeti

 Her zaman ifade ederiz, çok kitap okumayan, hatta diğer toplumlara göre az yazan bir milletiz. Bunu günlük çıkan ve satılan gazete tirajlarında da, basılan kitap sayısında da görüyoruz.

     Osmanlıda şairlerin gördüğü itibar bugün yok. Gazeteler çok okunmuyor, reklamlarla ve ilanlarla ayakta duruyor. Medya özelde gazeteler dördüncü kuvvet olma gücünü eskisi kadar hissettiremiyor.

     Öğrenci olduğum yıllardan hatırlıyorum, öğretmenlerimizin bazısı sınıfa girerken elinde her gün farklı bir kitapla girer, bize de o kitabı okumamızı tavsiye ederdi. Bazı öğretmenlerimiz okuyacağımız kitapların ve yazarların listesini verirdi. Bizler de onları merak eder, alır okurduk, kendimize evimizde özel kitaplık oluştururduk. Bugün de o günlerden kalan zengin bir kitaplığım var.

    Bugünün gençliğinde evinin köşesinde kitaplık kurma, okullarından artan zamanlarda kitaplarıyla meşgul olma gibi bir alışkanlık ve heves göremiyorum. Evlerde sadece ders kitapları var. Elbette okumayı seven, kitap kurdu öğrencilerimiz de var. Ama sayıları giderek azalıyor. Bunda internet dünyasının, sosyal medyan önemli rolü var. Gençliğimizin zamanını çalan hırsız sosyal medya maalesef. Onlara kitap okuyacak, sohbetlere katılacak zaman bırakmıyor, hatta uyku saatlerinden bile çalıyor sosyal medya. Encamımızı, gidişimizi hiç iyi görmüyorum.

   Gelelim başta ifade ettiğim mobil kütüphane konusuna. Tahir Başkan geldiği gün Çumra'da Konya Büyükşehir Belediyesine ait mobil kütüphane aracını gördüm. Görevliden bilgi aldım; her gün iki okula gittiklerini, birer-ikişer saat kalarak öğrencilere kitap değişimi yaptıklarını, bu şekilde öğrencilerimize kitap okuma alışkanlığı kazandırmaya çalıştıklarını söyledi.

    Bu konuyu kaç defa yazdım. Söylediğimi, hayalimi, sağ olsun Konya Büyükşehir Belediyesi gerçekleştirmiş, kaç yaldır yapıyormuş. Mobil kütüphane hizmeti her belediyenin görevi olmalı, bu şekilde eğitime destek vermeli. Tahir Başkanı kutluyorum. Biliyorum ki Mobil Kütüphane aracı teneffüsteki öğrencilerin ilgisini çekecek, merak edip kitap alacaklar ve öbür hafta aldıkları kitabı geri verip yenisini alacaklar, bu da alışkanlık haline gelecek, sonuçta çocuklarımızın genel kültürü artacak. Umarız diğer belediyelerimiz de bu hizmeti örnek alırlar, daha yaygın hale getirirler.

    Evet, telefon ekranında kayan parmaklar kitap sayfası çevirsin istiyoruz. Kitapların tozları alınsın, internet kafelerde bilgisayar yanında kitaplar da olsun diye arzu ediyoruz. İlimde, irfanda, teknolojide, medeniyette ileri ve iddialı bir toplum olmak istiyorsak kitap okumalıyız, gençlerimize kitap okutmalıyız. Her internet kafenin, her parkın bir kitap köşesi olmalı, gençler en azında o kitapların kapaklarını seyretmeli. Zamanla içlerini de okumak isteyecekler ve kitap seven bir nesil gelecek. 


Yazarın Diğer Yazıları