BEYİN KONTROLLÜ MAKİNE

Esmalardan yansıyan en güzel "Selâm” üzerimize olsun.

 

Sabahın ilk ışıklarıyla beraber renklenen Takkeli Dağ manzarasını izledim. Rızkımızın dağıtılışını göremedim ama bir yerlerden, bir şekilde geldiğine inanıyordum. Öylece hayran hayran bakarken aldığım haz ve mutluluk tanımlanamaz gibi geliyordu.

 

Tanımlanabiliyormuş! Evet, son on senede yapılan çalışmalara göre algılarımız, bilgilerimiz ve bunlara dair beyin sinyalleri deşifre ediliyormuş. Üstelik sadece teoride değil, bilim insanlarının çalışmaları doğrultusunda uygulamada da çok ilerlenmiş! Tabi ki bizler sadece bunu ticari sinema üzerindeki yansımalarından (Terminatör vs.) biliyoruz.

 

BCI (Beyin Bilgisayar Arayüzü) denilen teknoloji, öncelikli olarak tıp alanında sağlam bir devrim niteliğinde kullanılıyor. Kabaca anlatmak gerekirse istemli kullanılan organların kaybedilmesi gibi özel durumlarda işe yarıyor. Yitirilen organın yerine bir protez yerleştiriliyor. Bu protez üzerindeki mikro işlemci, sensör gibi pek çok donanım doğrudan hastanın beyniyle eşleştiriliyor. Sonrasında beynin komutlarıyla protez yönetiliyor. Üstelik, hastamız dokunma hissi gibi önemli duyuları ufak kayıplarla da olsa yeniden kazanıyor. Gerçek kol, bacak gibi…

 

Elon Musk'ın şirketlerinden biri olan Neuralink'i bilmeyen yoktur. Hani şu, dünyanın neredeyse tamamına "maske” taktıran Covid Pandemisi döneminde havaya binlerce uydu fırlatanlar! Bundan yaklaşık beş sene kadar öncesinde onlar da BCI çalışmaları yaptıklarını açıklamışlardı. İşten geç çıktınız ve evinize giderken beyninizle mutfaktaki fırına bağlanıyorsunuz. Hangi ısıda, kaç dakika açık kalacağını söylüyorsunuz. Sabahtan içine koyduğunuz yemek varsa pişirmesini komut olarak iletiyorsunuz. Tamam! Beyin dalgalarının hangi kelimelere veya ifadelere karşılık geldiğini çözen cihazınıza emrinizi ileten sistem biraz daha gelişince bu uçuk bir hayal olmayacak. Hatta, şu anda "yine ne saçmalıyor” dediğiniz bu zavallı adama, "parasıynan diil mi gardaş” diyerek satın alıp kullandığınız o pahalı teknolojiyle hava bile atacaksınız.

 

Fazla teknik detaya girmiyorum. Merak edenler Gugıl amcaya Brain Computer Interface yazarak sorabilirler. İnsanlığa nasıl da faydalı (!) bir niyetle geliştirilen bu BEYİN-MAKİNE etkileşimi teknolojisini ne kadar övsek azdır. Hayatın her alanında yer alacak bir yenilik ve işlerimizi pratik halletmemizi sağlayacak bir kolaylık. On seneye emrinizde!

 

Yazılarımı takip edenler bilir. Sağlam bir teknoloji karşıtı olmama rağmen aynı zamanda sıkı bir takipçisiyimdir. Öncesinde "Metaverse” ve "Yapay Zekâ” gibi başlıklarla bahsetmiştim. Bunların hayatlarımıza kolaylık getireceği kesindir. Maalesef güzel ahlakın tanımlanmadığı ve yaşanmadığı toplumlarda bunların bedeli ne olur? Siz düşünün lütfen…

 

Beynimizin ürettiği elektrik sinyallerini algılayıp yakalayan, kendi dilinde kodlayıp talimatlarınızı yerine getiren makineleri hayal edin. Kafamıza eklenen basit bir implantla bilgisayarlara komut verdiğiniz bir dünya hayal edin. Siz hayal edin, onlar yapsın!

 

Benim sualimse şöyle, insan beyni makinelere bir takım sinyallerle uyumlanıp hükmedebiliyorsa bunu daha güçlü bir makine bize neden yapamasın? Gelecek geliyor…

 

Hayra karşı geliniz.


Yazarın Diğer Yazıları