İLK YARDIM!

Yaşlı tüccar emekliye ayrılıyordu. İşini 2 oğlundan hangisine bırakacağına, onları tecrübe ederek karar vermek istedi.  Bu sebeple her ikisine de aynı miktarda çok az bir para verdi ve :
-Bu para ile evi dolduracak herhangi bir şey alınız, dedi.
   Büyük çocuk; hemen pazara gitti, elindeki az para ile çok miktarda alınabilecek şeyin ancak saman olduğunu düşündü .Samanları alıp eve getirdi ama evin her tarafını onunla kaplamak mümkün değildi.
   Küçük çocuk babasının akıl ve zekayla yerine getirebilecek bir iş verdiğini düşündü. Elindeki para ile yeterli sayıda mum satın aldı, onları eve götürüp tüm odalara koydu. Geceleyin mumları yaktı. Mumların ışığı bütün evi aydınlatmıştı.
   Baba ;işi küçük oğluna bırakmaya karar verdi. Çünkü o aklını kullanmayı başarmıştı.
    Günümüzde aklını kullananlar ve planlı, bilinçli davrananlar; zorları kolay eyleyenlerdir.  İlk yardım bilmek gibi …
   İlk yardımın temel uygulamasına” KBK "diyebiliriz. Koruma ,bildirme ,kurtarma .
  -Koruma; olay yerinde olası tehlikeleri belirleyip güvenlik oluşturmak ,
 -Bildirme;sağlık kuruluşlarına bildirmek,
 -Kurtarma; ilk yardım biliyorsa hastanın durumuna uygun sakin ve bilinçli bir hızla müdahale edilmesi, ilk yardım bilmiyorsa dokunulmaması.
  Tüik verilerine göre; her yıl yaklaşık 300.000 kişi trafik kazalarında yararlanmaktadır .7 bin kişi de olay yerinde maalesef ölmektedir. Kalıcı yaralanmaların ve ölümlerin büyük bir kısmı panik içinde davranılan ilk dakikalardaki yanlış müdahaleler sırasında gerçekleşmektedir.
    Acil servislere en çok başvuru nedeni ev kazaları; yanıklar, düşmeler, boğaza, buruna, kulağa küçük cisim kaçmaları, nefes borusuna yiyecek kaçması vb…
    İş kazalarında ve en çok ölüm nedenlerinden biri olan kalp krizi durumunda nasıl müdahale edileceğini bilmek %55 oranında hayati önem taşımaktadır .
   Bir akrabamızın senelerce tekerlekli sandalyede yaşamasının nedeni yüksekten düştüğü bir sırada, "beni kaldırmayın” demesine rağmen yardım etmeye çalışan akrabalarının  bilinçsiz müdahalesi ile bel sinirlerinin işlevsiz hale getirilmesiydi.
    Günümüzde her an karşılaşabileceğimiz ya da kendimizin başına gelebilecek ani kazalara karşı ilk yardım hayati önem taşımaktadır.
    Bir kişinin hayatını kurtarmak şükrü; ömre değer bir çabadır . Bunun için Afad, Kızılay ya da benzeri sosyal kuruluşların açtığı ilk yardım kurslarından faydalanmak hem kolay hem elzemdir.
    Allah'ın yardımını en çok görenler; insanlara en faydalı olanlardır.
 

Yazarın Diğer Yazıları