KİBRİT ÇÖPÜNÜN HİKAYESİ

Ben kibrit çöplerini insanların yaşamlarına benzetirim.  Kibrit kutusu insanın yaşadığı toplumu ifade eder bir bakıma.
    Bazı kibrit çöpleri vardır;  bir amaç için yanarlar, kimi bir sigarayı yakar, kimi bir ocak, kimi boş yere yanıp tükenir, hiçbir işe yaramadan. Kimi ise bir ormanı, bir evi, büyük bir alanı yakar kül eder kendisiyle birlikte.
    Kibrit kutusunu açıp baktığınızda hepsi aynı gibi gözükse de birbirinden farklı kibrit çöpleri vardır. Bazıları yanmayacak kadar incedir; yakarken kırılır zannedersiniz ama bilirsiniz ki en iyi onlar yanar. Bazıları da epeyce kalın;  zannedersiniz ki yanınca yeri göğü yakacak ama yakınca bir bakarsınız fıs diye bir ses çıkarır, kendisini bile yakamaz, alev bile almadan kararır gider.
    Kimileri eğri bir türüdür ama yine de bir kibrit çöpünden beklenen fonksiyonları eksiksiz yerine getirirler. Her zaman en üstteki kibrit çöpleri en önce yanar .Bir büyüğümüzün çok sevdiğim bir lafı vardır;  bir ağaçtan binlerce kibrit çöpü çıkar, bir kibrit çöpü bir ormanı yakar.
    Yanıp bitme hayatın bitmesi gibidir; ucundan başlar, yavaş yavaş dibine doğru ,sonunda da kapkara bir şey kalır.
     İşte insan yaşamı da bu kibrit çöplerini benzer. Kimi insanlar vardır;  kötü işler yaparlar, orman yakma misali. Kimi insanlar vardır;  kendinden bekleneni asla yerine getiremezler, kalın kibrit çöpleri gibi kendi kendilerini yok eder giderler. Kimi insanlar vardır bir lambanın fitilini yakarlar;  kendileri yok olup gitse de ışığı kalır.
    Bazı kibrit çöpleri de aykırı insanları  ifade eder. Tüm kibrit çöpleri aynı yöne bakarken onlar tam tersine bakar kutuda. Kutu açıldığında ilk onlar göze çarpar ve herkesten önce yanarlar. Ayrılık başa beladır.
    Bazı kibrit çöpleri birbirine yapışmıştır; dikkat ederseniz onlar da kafadar insanlar gibidirler, kanka misali biri yanınca diğeri de yanar ama en tehlikelisi kendisiyle birlikte kutuyu da yakan kibrit çöpleridir. İçnde bulundukları toplumu çökertirler.
    Bazı kibrit çöplerinin ucunda kimyasal maddesi yoktur; ne yaparlarsa yapsınlar yakamazlar, toplumun içerisinde ot gibi yaşar giderler. Toplum nereye ,onlar oraya.(Alıntı)
     İnsan yaşadığı zamanın şahidi, tarihidir. Biz bugün” yanarsam da yanışın bir kandil olup mescidi Aksa'yı ışıldatsın, özgür kılsın, yanışım kalpleri ısıtsın” diyen bir Filistin izliyoruz. Topyekun destan yazan… Cılız göründüğü halde en güzel yanışı sergileyen…
    Ve ..Güçlü görünmesine rağmen yanışı sadece kendine yeten, sonu hüsran olan zihniyetleri;
- Yanışı ne için ,kim için belli olmayan öylesine bir hayattan geçen milyonları seyrediyoruz…. Şahidiz ,sorumluyuz…
     PEKİ, BİZ HANGİ KİBRİT ÇÖPÜYÜZ?.
 

Yazarın Diğer Yazıları