BU HOŞGÖRÜ ÖRNEĞİ BATI’YA KAPAK OLSUN!

 

 

 

Malum. Son aylarda İsveç ve Danimarka başta olmak üzere Avrupa ülkelerinde Kur'an'ı Kerim yakma eylemleri arttı.

Son olarak da Kıbrıs Rum Kesimi'nde Limasol İbrahimağa Köprülü Camisi'ne gece saatlerinde molotofkokteyli saldırı yapıldı.

Batılılar bize sürekli medeni, düşünce ve inanç hürriyetine saygılı insanlar olarak tanıtıldı. Bunun neticesinde toplumumuzda bir Batı hayranlığı ve Osmanlı düşmanlığı oluştu.

Hal bu ki; tarihimiz ve medeniyetimiz, hoşgörünün, düşünce ve inanç hürriyetine saygının örnekleriyle doludur. Yüzyıllar boyu farklı inanç ve kültürden milletlerle yan yana barış içinde yaşamanın en güzel örneklerini hayata geçirmiş bir medeniyetin sahibiyiz.

İşte binlerce güzel örnekten bir tanesi.

"Müslümanlar, Abdülmecit Han'a müracaat ederek Kuzguncuk'ta bir cami yapılmasını isterler. Kuzguncuk Camii bugünkü yerine yapılır. Hristiyanlar da Abdülmecit Han'a müracaat ederek kendilerine de kilise yapımı için caminin konumu kadar güzel bir yer gösterilmesini isterler. Muadili bir yer bulunamaz. Bunun üzerine Müslümanlar Abdülmecit Han uygun görürse kilisenin caminin bahçesine yapılmasını teklif ederler. Sarayın kabulü üzerine Ermeni Surp Krikor Lusavoriç kilisesi Kuzguncuk Camii'nin bahçesine yapılır ve araya sadece bir duvar çekilir.”

Üsküdar Kuzguncuk'ta aynı bahçe içinde bulunan cami ve kilisenin hikâyesi böyledir.

Bize medeni olarak takdim edilen Hristiyan Avrupa, bırakın kilisenin bahçesine cami yapılmasını teklif ve kabul etmelerini, minareye, kubbeye, ezana bile tahammül edemiyorlar ve bunları yasaklıyorlar.

Halen Kuzguncuk'ta aynı sokakta cami ile kilise, sinagog haç ve hilal, çan ile ezan yan yana.

Üç inancın bir arada yaşandığı Kuzguncuk'un dünyada başka bir örneği yok.

Üç dini inancı simgeleyen bu ibadethanelerin yan yana olması medeniyetimizin hoşgörü anlayışını gözler önüne sermiyor mu?

Şimdi soruyorum. Hangi medeniyet daha hoşgörülü, din ve inanç hürriyetine daha saygılı?

Avrupa'da kutsal kitabımız Kur'an'ı Kerim yakılırken, hiçbir Müslüman ülkede İncil veya Tevrat'ın yakıldığını gördünüz mü?

Cami ile kilisenin aynı bahçede olduğu hoşgörü semtindeki bu manzara Batı'ya ve içimizdeki batı hayranlarına kapak olsun.

Medeniyetimizin bu hoşgörüsünün kaynağı Yüce Dinimizdir. Kur'an'ı yakanlar keşke Allah'ın Kâfirun Suresi 6. Ayette "Sizin dininiz size, benim dinim banadır." Buyurduğunu bilselerdi.

Ama onların küfürleri gözlerini kör, kulaklarını sağır etmiştir.

Bakara Suresi 120. Ayette buyurulduğu gibi " Sen onların dinlerine uymadıkça, Yahudiler de Hıristiyanlar da senden asla memnun kalmayacaklardır.”

Fikri sabitleşmişler için değil, ama bunları bilmeyen genç okurlarım için bu örneklemenin faydalı olacağını umuyorum…

KONYA – 30 Ağustos 2023

 


Yazarın Diğer Yazıları