Konya’yı uçuran başarının sırrı
Eyüpspor rüyasında görse inanmazdı
Altın fonları mı, Altın sertifikaları mı, Gram altın mı tercih edilmeli?
YOLUN SONU
KÜLTÜRE KAPI AÇANLAR
“Kalite” Anlaşılmak İçin “Zaman ve Sabra” İhtiyaç Duyar
Ankara’nın Konya Gibi Bir Modele İhtiyacı Var
ALLAH İŞLERİ EN GÜZEL ŞEKİLDE YAPMAYI EMREDER
İNSANOĞLUNUN EN BÜYÜK İMTİHANI, YAPAY ZEKÂ
BİRBİRİNE BENZER İKİ FARKLI ÜLKE: TÜRKİYE VE İRAN
İRAN’IN SON KULLANMA TARİHİ GELDİ
Belediyecilik CHP’nin işi
MESCİDİ HARAMDAN MESCİDİ AKSAYA, ORADAN DA SİDRETÜL MÜNTEHAYA YAPILAN KUTSAL YOLCULUK
KAYGI
Ayaz Ata ve Nardugan
Yeni Yıl Dilekleri Tutarken, Kimleri Hâlâ Hayatımızda Tutuyoruz?
Bahanesiz Maçtan Hüsran Çıktı
AHLAK VE VİCDANIN SESİ MISIRLI YAZAR MUSTAFA LUTFİ EL-MENFALUTİ
EĞİTİMDE BİR MİLAT BAŞLAMALI MI?
SAĞLIK BAKANINA MEKTUP
11. YARGI PAKETİNE LGBT’DE EKLENMELİ
Samsunspor ders verdi, Konyaspor izledi…
Milletin ekmeği ile oynamayın! Konya’da ekmek neden zamlandı?
Bilindiği gibi İstanbul Sözleşmesi ile kadının sözüne itibar edilerek -başkaca hiçbir delil istenmeden- bir telefonu ile karakol ve/veya aile mahkemeleri kocayı 6 aya kadar evden uzaklaştırmaktadır.
Her ne kadar İstanbul Sözleşmesi'nden çıkılmışsa da, kadının şikâyeti üzerine kocanın evden uzaklaştırılması uygulaması devam etmektedir. Bu uygulama güya kadını korumak içindir. Ancak koca, kendisini sokağa atan karısına kinlenmekte, eşler arasındaki sevgi bağlarının bir daha tamir edilemeyecek biçimde kopmasına neden olmakta, kadın cinayetleri hızla artmaktadır. Evinden atılan koca hem eşinden, hem de çocuklarından koparılmakta, masum çocuklar baba himaye ve şefkatinden mahrum kalmaktadırlar.
Nitekim, Kamu Denetçiliği Kurumu Başdenetçisi Şeref Malkoç'un, "Eşler tartıştığında kadın, karakola telefon açıp şikâyette bulunduğunda koca evden uzaklaştırma alıyor. Bu da öfkeyi ve kadına şiddeti körüklüyor. Biz eşleri barıştırmak yerine ayrılsın diye kanun çıkarmışız" itirafı her şeyi anlatmaktadır.
Bu sorunun daha insani, daha medeni, daha İslami, daha fıtrata uygun ve tarafları tatmin edecek çözümü yarattığı kulunun fıtratını en iyi bilen Allah göstermektedir.
Nisâ Suresi 35. Ayette "Eğer (bütün bunlar sonuç vermezse veya tam tersine erkek kadınına hakaret ve eziyet ederse, o takdirde kadın ile kocanın) aralarının (iyice) açılmasından korkarsanız, bu durumda erkeğin… ve kadının …ailesinden birer hakem (belirleyip) gönderin. Eğer bunlar, (arayı) düzeltmek isterlerse, Allah da aralarında başarı sağlar. Şüphesiz, Allah, Bilendir, Haberdar olandır.” buyurulmaktadır.
Bu ayetle; ailevi, içtimai ve iktisadi sorunların hakemlik-arabuluculuk sistemiyle ve devlet-resmiyet gözetiminde çözülebileceğine işaret buyurulmaktadır.
Bakara 229. Ayette de Allah "ya güzellikle kadını tutun, ya hoşlukla bırakın” demektedir.
Bu ayetlerden hareketle aşağıda ana hatlarını çizmeye çalışacağım proje hayata geçirilirse "evlilik birliğinin ya güzelce sürmesi ya da hoşlukla bitirilmesi” mümkün olacaktır.
1-Halen istenen formalite rapor yerine, evlik öncesi veraset yoluyla geçecek hastalıklara, kan uyuşmazlığına ve eşlerin imtizaçsızlık yaşayıp yaşamayacağına dair psikiyatri servislerinden rapor istenmelidir.
2-Hastanelerde -7/24 aranabilecek 112 benzeri bir hat oluşturulmalı-, psikolog, psikiyatrist, polis, arabulucu, din görevlisi, erkeğin ve kadının ailesinden müteşekkil bir kurul oluşturulmalı, bu kurul aileye destek olmalıdır. Acil hallerde bu kuruldan gerekli olanlar refakatinde ambulans ile gidilerek ihtilaf müşterek hanede çözülmeye çalışılmalıdır. Kayıt tutularak aile takip edilmeli eş ve çocuklara profesyonel destek sürdürülmelidir.
3-Boşanma davası açmak için bu kuruldan destek almış olmak dava şartı sayılmalıdır.
4-Buna rağmen geçimsizlik devam eder, taraflardan biri dava açarsa bu kuruldan rapor ve kanaat sorulmalıdır. Boşanma sebepleri bu kurul tarafından ilmi ve tarafsız gerekçelerle dosyasına işleneceğinden boşanma davalarında ispat zorluğu azalacak, daha adil kararlar verilmesinin önü açılacaktır.
5-Böylece boşanma ile sonuçlanabilecek çok sayıda evlilik birliğinin devamı sağlanacaktır.
6-Kocanın İstanbul Sözleşmesi uygulaması ile kendisini sokağa atan karısına kin duyma olumsuzluğu ve kadın cinayetleri önemli ölçüde azalacak, hatta ortadan kalkacaktır.
Bu sosyal projede elbette eksikler, yanlışlar, uygulama güçlükleri olabilir. Bu esaslar çerçevesinde uzmanlardan oluşacak ilgili kurullarda proje daha olgun ve mütekâmil hale getirilebilir.
Teklif benden, gereği yetkililerden, Tevfik Allah'tandır…
KONYA – 18 Ocak 2023
İRAN’IN SON KULLANMA TARİHİ GELDİ
DÜNYA DÜZENİNİN ÇİVİSİ ÇIKTI.
ÖZGÜR ÖZEL FETVA VERİRSE…
YARIN ÇOK GEÇ OLABİLİR…
YAŞANMIŞ İBRETLİK BİR OLAY: “İKİ KARDEŞ BİLMEDEN EVLENDİ.”
SURİYE ZAFERİ’NİN 1. YILI VE DOHA ZİRVESİ
AİLE YILI BİTMEDEN AİLE BİTTİ
SUDAN’DA NELER OLUYOR?
“EĞLENCE İÇİN“ SİVİL ÖLDÜRMEK VE BATI’NIN DNA’SI
TRUMP-ŞARA GÖRÜŞMESİ VE DELİ SORULAR.