AYMANAS ANILARI! (2)
Sezona Galibiyetle Başlamak
Önce İncir/Tin/Tatlı; Sonra Zeytin/Tuzlu (Tin/95/1)
Kommagene’nin Kalbi PERRE
Z KUŞAĞI MI DEDİNİZ? Z KUŞAĞI DEĞİL ZÜHT KUŞAĞI
“MİLLİ İSTİHBARAT AKADEMİSİ RAPORU” ÜZERİNE…
ÖZELLİKLE SON AYLARDAKİ HUTBELER; MÜKEMMEL
Muhaliflerin sevdiği rakip siyasetçi
Eleştirin ama ekonomik veri cellatlığı yapmayın
ERİNMEDEN
TÜRKLERDEN ÇOK BATILILARIN İLGİ GÖSTERDİĞİ BİR MÜSLÜMAN TÜRK BİLGİNİ İBNİ SİNA
Yakan kim, kavrulan kim?
ÖTV Güncellemesi
Bakü’de Kurulan Tuzak
BASIN DİLİ
Beyin ve ikinci beyin bağırsak öncelikli olmak üzere; sağlığımız için en dikkat edeceğimiz şey ne yiyip içtiğimiz kadar, nasıl/ne zaman/ne kadar yiyip içtiğimizdir.
4 yıl lise (SML) 3 yıl Lisans (Sağlık Eğitim Enstitüsü) 7 yıl sağlık eğitimi aldım.
1993'lerde 94 kg'dan 78 kg'a düşerek işin tecrübesini yaptım ve kilo verme, almama daha doğrusu "sağlıklı ve dengeli beslenme” işini, olayı 32 maddede topladım.
İşte size 32 madde:
1.Önce kendinize/ruhunuza saygının icabı iyi bir bineğe, vücuda sahip olmanız gerektiğine inanın.
2.Mevcut durumunuzun reel bir analizini yapın, kemerleri bağlayın, uçuşa hazır olun.
3. Sadece 3 ayda ideal kiloya inmek değil; ömür boyu "sağlıklı ve dengeli bir beslenme alışkanlığı” için kendinize söz verin.
4.Bu yazı da dâhil benzer bilgi ve tecrübelerle bu işi kesin yapacağınıza inanın. Tamamen tatmin olmadan uçuşa geçmeyin çakılırsınız.
5.3 aylık "yol haritası”nı ajandanıza not alın, başlıyoruz.
6.Her yaptığınız hareketin sadece 3 aylık değil bir son nefese kadar tekrar eden faydalı alışkanlıklar olacağı gerçeğini beyninize kazıyın.
7.Çay, kahve v.b. sıklıkla içtiğimiz sıcak içeceklerdeki şekerle vedalaşın.
8.İdeal kiloya düşene kadar her gün sabah yataktan kalkar kalkmaz bir bardak içebileceğiniz kadar "sıcak su” için. Suyu limon, zencefil v.b. katkılarla zenginleştirin.
9.Zeytin çekirdeklerini çıkarmayın, yutun, meyveleri kabuğuyla yiyin.
10.Yemekte kolaydan zora (1. Vitesten 6. Vitese) sıralamaya uyun. Önce meyve, sonra tatlı (önce tin/incir/tatlı), sonra çorba(zeytin/tuzlu-Tin, 95/1) en son ana yemek. Lokmaları iyice çiğneyin. Kolaylar hızla mideden bağırsaklara geçer mide ana yemekle baş başa daha kaliteli bir sindirim yapar. Aksi ana yemeğin üzerine yenen meyve ve tatlı "fermente” olur, midenin asit kalitesini bozar, kısaca; sindirimi ve dolaysıyla sizi perişan eder.
11.Yemek esnasında ve 1.5 saat sonrasına kadar asla su içmeyin. Mutlaka su içecekseniz suyu yemeğe başlamadan aç karna için. Yemek esnasında ve üzerine içilen su sindirim kalitesine zarar veriyor. Mide çamaşır makinesi mantığıyla vücut ısısında verimli çalışır. Su hem ısıyı düşürerek hem de asit kalitesini aşağı çekerek mideyi yoruyor, uzun ve yoğun aside maruz kalarak gıdaların besin değerini düşürüyor.
12.Yemeğe en az "20 dakika” vakit ayırın, mümkünse 40 dakikada yiyin.
13.Yemeği endorfin/serotonin/dopaminin en yüksek düzeyde salgılandığı değerli bir "sosyal faaliyet” olarak değerlendirin ve özel bir durum olmazsa asla "tek başına” yemek yemeyin.
14.Durumunuza göre günde sadece 2 vakit yemek ayarlayın. Ben hafta içi öğle ve akşam, hafta sonu geç kahvaltı ve akşam yiyorum. Ve akşam yemeği ile yatışınız arasında en az 5 saat olsun.
15.Ekmeği azaltabildiğiniz kadar azaltın. Kalitesine çok önem verin.
16.Yemek yanında ideal içecek sindirme katkısı için acılı şalgam ya da doğal soda.
17.İmkânlar ölçüsünde yemeğe tatlı, meyveden sonra "az çorba” ile başlayın. Direkt ağır yemeklere asla geçmeyin.
18.Yemek öncesi yemeği bir resim tablosu gibi hazırlayın. Önce gözünü, sonra gönlünüzü en son midenizi doyurun.
19.Salatanızı imkânlar ölçüsünde zeytinyağı, limon, sirke, nar ekşisi, çörek otu, maydanoz, dereotu gibi katkılarla zenginleştirin.
20.Yemek sonrası iyice acıkmadan asla üzerine ilave yapmayın(Çamaşır makinesinin kapağını açmayın, bırakın sindirim tamamlansın.)
21.Yat-geber, yatmaya yakın bir şeyler atıştırmak aslaaaaaa.
22.Akşam yemeği sonrası mutlaka bir hareket planı yapın.
23.Vücut dediğimiz ağırlığı iyi kullanın. Oturup kalkarken, namaz kılarken, uzanıp kalkarken acele etmeden o hareketleri bir fitness merkezinde yapıyormuş gibi ağır ağır ve kalori yakacak şekilde yapın. Örneğin secdede vücudun bütün ağırlığını kollara, başa, boyuna verin ve 9 defa "tesbih edin”. Bu hem kalori yakacak hem de sizi eklemlerinizdeki kireçlenmelerden koruyacaktır.
24.Beyin iyi enerji harcar, beyni yorabildiğiniz kadar yorun. Siz onu yormazsanız o sizi Alzheimer ve demansa terk eder.
25.Düşünerek konuşmak, yazmak çizmek, etkin dinlemek… bunlar iyi enerji yakar.
26.2 Y: Yürümek ve yüzmek. Her gün en azından 5 bin adım yürüyün.
27.Özel ziyafetlerin (kuzu kebab) hakkını verin ama sonra fazlalığı 72 saatte telafi edin.
28.5 yıldızlı otellerin mutfak dışındaki az başvurulan imkânlarını (deniz/havuz/fitness) etkin kullanarak zayıflayarak gelin.
29. Çok yüksek değilse 5 kat aşağısında acele etmeden merdiven kullanın.
30.Evde/İşyerinde rutin işlerinizi birilerine emretmeden ziyade kalkın kendiniz yapın.
31.Otofaji yapın. Vücudu günde en az 15 saat sulu oruçla yenileyin. Ben akşam 18.00-ertesi gün 12.00 saatleri arası 18 saat yapıyorum. Su, çay, kahve var, gıda yok. Bu işlem bedeni her yenileyecek, re-organize edecek, format atacaktır.
32.Ambalajlı raf ömrü uzun gıdalar yerine doğal taze gıdalar tüketin.
Hayatı bir "tüy gibi” yaşamak istiyorsanız 32 madde rehberiniz olsun.
Ellerimizle Yaptığımız Altın Kafeslerimiz
Yükseköğretim Nasıl “Yüksek” Olur?
“Dünya’ya Önce Gelmek/Yaşlılık” Kazanım mıdır?
Divriği’yi Görmeden Ölmeyin!
“Verilen emri” Yerine Getirmek
Postmodern Dönemin Müslümanlara Sunduğu Fırsatlar
“Babanın Gölgesi” İyi Bir şey mi?
“Anadolu Mayası” Sütü Yoğurda Dönüştürmüştür.
Yurt Dışı Kurbanın Bedeli Ne Kadar Olmalıdır?
Erteleme Hastalığı (Procrastination)