GEBELİKTE BESLENME

Sevgili anne adayları; öncelikle sizi kutluyorum ve bebeğinizi sağlıkla kucağınıza almanızı diliyorum. Gebelik ile beraber yeni bir heyecan, yeni bir telaş, yeni sorumluluklar ortaya çıkıyor. Ben de sizler için bu haftaki yazımda bu sorumlulukların beslenme ile ilgili kısmını ele aldım ve nasıl bir gebelik süreci geçirmeniz gerektiği hakkında ufak bilgilendirmelerde bulundum. Unutmayalım ki, bilinçli bir anne bilinçli bir toplumun temelini oluşturur.

Toplumun sağlıklı bir geleceğe sahip olabilmesinin ilk adımı annenin gebelik sürecini sağlıklı bir şekilde geçirebilmesidir. Bu da siz değerli anne adaylarının yeterli ve dengeli bir şekilde beslenebilmesi ile mümkün olur. Yeterli ve dengeli beslenen bir anne; doğum sıkıntılarını azaltır, bebeğin gelişimini tamamlamasına yardımcı olur ve ileriye dönük kronik hastalık riskini önleyebilir. Halk arasında gebenin iki kişilik yemesi gerektiğine karşı bir inanış vardır. Çevrenizde bu tarz baskılar görmekten bunalabilirsiniz. Unutmayın ki yalnız değilsiniz. Gebelikte fazla beslenme de yetersiz beslenme kadar anne ve bebek sağlığına zarar verir. Çevrenize karşı duruşunuz size fazla yemeniz için olan baskıları kıracaktır. Besin gereksinimleriniz; yaşınız, fiziksel aktiviteniz, gebeliğinizin başlangıcındaki ağırlık ve vücudunuzun vitamin, mineral gereksinimi gibi birçok etmene bağlıdır. Daha sağlıklı ve bilinçli bir gebelik süreci için bir uzmana danışabilirsiniz. Anne adayının mümkün olduğu kadar vitamin ve mineral ihtiyacını besinlerden karşılaması gerekir fakat ihtiyaç halinde doktor kontrolünde gerekli takviyeleri almalısınız. Çay/kahve tüketimini çok seven anne adayları kafein tüketiminize lütfen dikkat edin. Kafeinin fazla tüketimi bebeğinizin kemik yoğunluğuna ve kalsiyum içeriğine zarar vermektedir. Demir, çinko gibi önemli minerallerin emilimini engeller ve anemi riskini arttırır. Ayrıca erken doğum, düşük ağırlıklı bebek doğumuna sebep olabilir. Günde 2 bardak açık ve limonlu çay, günlük 2 fincan kahve tüketebilirsiniz. Gebeliğinizin ilk aylarında görülen bulantı, iştahsızlık, aşırı kusma ve uyku hali siz anne adaylarının yetersiz beslenmesini sağlar. Bunun için bol su tüketimi ile beraber yataktan kalkmadan tuzlu bir bisküvi, kraker ve ekmek tüketimini tavsiye ediyorum. Bunun yanı sıra gebelikte iştah artışı olarak görülen ‘aş erme' durumunun aşırıya kaçması ve besin maddesi olmayan maddelere yönelmesi ortaya çıkabilir. Örnek olarak toprak yeme eğilimi demir eksikliği anemisine sebep olabilir. Bu durum yetersiz beslenen genç annelerde sık görülür. Ayrıca gebelikte sık sık kabızlık ile karşılaşılır. Bunun sebebi bazı gebelik hormonlarının bağırsak hareketlerini yavaşlatıcı etkisi, kilo artışı etkisiyle günlük hareketlerde azalma ve beslenme düzeninizdeki değişikliklerdir. Posadan zengin olan kurubaklagil, bulgur, yulaf ezmesi gibi besinleri tüketebilir, fiziksel aktivitenizi arttırabilir ve aç karna su tüketebilirsiniz.

Öneriler herhangi bir sağlık problemi olmayan gebeler için geçerlidir. Unutmayın ki doktor ve diyetisyen kontrolünde yeterli ve dengeli beslenmek esastır. Heyecanınıza ve sevincinize ortak olabilmek adına firdevssak92@gmail.com üzerinden sorularınızı sorabilirsiniz.

 


Yazarın Diğer Yazıları