REFLÜ ve BESLENME

Yemek borusu ile mide arasında yiyecek geçişlerini kontrol eden bir kapakçık bulunur. Bu kapakçık sağlıklı kişilerde yiyeceğin geçişi sağlandıktan sonra tamamen kapanır. Tamamen kapanmadığı durumlarda ise reflüye sebep olur. Yani mide asidi ve yiyecekler mideden yemek borusuna geri gider. Tıbbi terim olarak adı gastroözofageal reflüdür ve asidin geri akışına asit reflü denir. Asit reflü varlığında boğaz ağrısı ve ses kısıklığı görürken ağızda kötü bir tat da oluşur. Asit reflü kronik semptomlar ürettiğinde, gastroözofageal reflü bozukluğu veya GERD olarak bilinir. GERD'nin en yaygın semptomu mide ekşimesi yani; üst karın ve göğüste bazen kalp krizi geçiriyormuşsunuz hissi veren ağrıdır. Tekrarlayan mide ekşimesi atakları veya diğer asit reflü semptomları yaşadığınız durumlarda beslenmenizi şu şekilde düzenlemelisiniz:

1)Mide bir anda çok fazla doldurulursa reflü kaçınılmaz olur. Bunun için tek seferde mideyi doldurmak yerine az az sık sık beslenmek reflü şikayetlerini azaltır.

2)Reflü hastalarının bir öğünde ne kadar yediklerinin yanısıra yedikleri yiyeceklerin çeşidi de oldukça önemlidir. Aşırı baharatlı, yağlı yiyecekler, soğan, sarımsak, domates, çay, kahve, gazlı içecekler ve çikolata tüketimi reflüyü tetikleyebilen yiyeceklerdir ve tüketimine dikkat edilmelidir.

3)Reflü varlığında amaç yiyecekleri ve mide asitini midede tutmak olduğu için yemek yedikten en az 3 saat sonra yatış pozisyonuna geçilmelidir. Bu durumda öğlen yemeğinden sonra kısa bir şekerlemeye, geç akşam yemeğine ve gece atıştırmasına veda edilmelidir. Benzer durum yemek yedikten sonra ağır egzersiz yapıldığında da görülebilir. Bunun için yemekten sonra ağır egzersizden kaçınılmalıdır.

4)Fazla kilo, kapakçığın açılmasını sağlayarak reflüyü tetikleyebilir. Eğer doktor kilo vermeyi öneriyorsa muhakkak bir beslenme uzmanına danışılmalıdır.

5)Sigara, reflüyü tetikleyebileceği için sigara alışkanlığına son verilmelidir.

Verdiğim tavsiyeler genel bilgilendirme niteliğindedir. Hastalık yoktur hasta vardır ilkesine dayanarak muhakkak doktor ve diyetisyeninizle iletişim halinde bulunmalısınız. Ayrıca soru sormak ve danışmanlık almak için firdevssak92@gmail.com mail adresimden iletişime geçebilirsiniz.


Yazarın Diğer Yazıları