Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nden Prof. Dr. Füsun Özerdem, Akademi Sosyal Bilimler Dergisi'nde önemli bir araştırma makalesi yayımladı.
2024 yılında "İklim Krizinin Gölgesi Altında Avrupa Yeşil Mutabakatı ve Türkiye'yi Bekleyen Zorluklar" başlığı altından yayınlanan makale, AB'nin önemli iklim politikası Yeşil Mutabakat'ı ve Türkiye açısından getirdiği fırsatları ve zorlukları mercek altına alıyor.
Özerdem, makalesinde Yeşil Mutabakat'ın temel amacını ve hedeflerini anlatıyor. Ayrıca Türkiye'nin bu sürece uyum sağlaması gereken alanları irdeliyor.
Konya örneği üzerinden bölgesel bir değerlendirme de yapan araştırmacı, sanayi ve tarım kentlerinin Yeşil Mutabakat çerçevesinde atabileceği adımlara dikkat çekiyor.
Prof. Dr. Füsun Özerdem'in "İklim Krizinin Gölgesi Altında Avrupa Yeşil Mutabakatı ve Türkiye'yi Bekleyen Zorluklar" başlıklı araştırma makalesinden öne çıkan ana başlıklar şunlar oldu:
Avrupa Yeşil Mutabakat'ın Amacı ve Hedefleri
Avrupa Yeşil Mutabakat, AB'nin 2050 yılına kadar iklim nötr kıta olma hedefini desteklemek amacıyla oluşturuldu Mutabakatla birlikte, AB ekonomisini çevre dostu ve kaynakları verimli kullanan bir modele dönüştürmeyi hedefliyor. Mutabakat çerçevesinde hazırlanan eylem planında gelecek 30 yıla yönelik uzun vadeli stratejiler belirlendi.
2030 İklim ve Enerji Hedefleri
Mutabakat'ın ilk hedefi, 2030 yılına kadar sera gazı emisyonlarını en az %55 oranında 1990 seviyelerinin altına indirmektir. Buna ek olarak, 2030'a kadar yenilenebilir enerji kaynaklarının enerji tüketimindeki payını en az %32'ye, enerji verimliliğini de en az %32 artırmayı amaçlamaktadır.
Ulaşım Sektörünün Yeşillendirilmesi
Mutabakat kapsamında, 2035'ten itibaren satılan tüm otomobillerin sıfır emisyona sahip olması hedefleniyor. 2030'a kadar karayolu taşımacılığından kaynaklanan emisyonları %50, havacılıktan kaynaklananları ise %55 azaltmak amaçlanıyor. Denizcilik sektöründe de temiz yakıtların kullanımı teşvik edilecek.
Binalarda Enerji Verimliliği
2030'a kadar binalardaki ısıtma ve soğutmada kullanılan yenilenebilir enerji payını en az %49'a, toplam enerji tüketiminde ise en az %36'ya çıkarmak hedefleniyor. 2030'a kadar 35 milyon binanın yenilenmesi planlanıyor.
Endüstriyel Döngüsellik
Mutabakat ile sanayi sektörünün daha az kaynak kullanması ve atıkların geri kazanımı sağlanacak. 2030'a kadar endüstriyel atıkların geri kazanım oranını %60'a, tehlikeli atıkların geri kazanımını ise %70'e çıkarmak amaçlanıyor.
Tarım ve Ormancılık Politikaları
Tarımsal üretimde gübre ve pestisit kullanımı azaltılacak. Ormanların ve toprak varlığının korunması teşvik edilecek. Biyoçeşitliliğin korunması ve iklim değişikliğine uyum sağlanacak.