Yeşil Mutabakat Kapsamında 2030 Konya Vizyonu: Fırsatlar ve Zorluklar Araştırıldı

 Yeşil Mutabakat Kapsamında 2030 Konya Vizyonu: Fırsatlar ve Zorluklar Araştırıldı
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nden Prof. Dr. Füsun Özerdem tarafından hazırlanan yeni çalışmada, Avrupa Birliği’nin Yeşil Mutabakat vizyonu kapsamında 2030 yılında Türkiye ve Konya’nın karşı karşıya olabileceği fırsat ve zorluklar değerlendirildi.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nden Prof. Dr. Füsun Özerdem, Akademi Sosyal Bilimler Dergisi'nde önemli bir araştırma makalesi yayımladı.

2024 yılında "İklim Krizinin Gölgesi Altında Avrupa Yeşil Mutabakatı ve Türkiye'yi Bekleyen Zorluklar" başlığı altından yayınlanan makale, AB'nin önemli iklim politikası Yeşil Mutabakat'ı ve Türkiye açısından getirdiği fırsatları ve zorlukları mercek altına alıyor.

kONYA

Özerdem, makalesinde Yeşil Mutabakat'ın temel amacını ve hedeflerini anlatıyor. Ayrıca Türkiye'nin bu sürece uyum sağlaması gereken alanları irdeliyor.

Konya örneği üzerinden bölgesel bir değerlendirme de yapan araştırmacı, sanayi ve tarım kentlerinin Yeşil Mutabakat çerçevesinde atabileceği adımlara dikkat çekiyor.

Prof. Dr. Füsun Özerdem'in "İklim Krizinin Gölgesi Altında Avrupa Yeşil Mutabakatı ve Türkiye'yi Bekleyen Zorluklar" başlıklı araştırma makalesinden öne çıkan ana başlıklar şunlar oldu:

Avrupa Yeşil Mutabakat'ın Amacı ve Hedefleri

Avrupa Yeşil Mutabakat, AB'nin 2050 yılına kadar iklim nötr kıta olma hedefini desteklemek amacıyla oluşturuldu Mutabakatla birlikte, AB ekonomisini çevre dostu ve kaynakları verimli kullanan bir modele dönüştürmeyi hedefliyor. Mutabakat çerçevesinde hazırlanan eylem planında gelecek 30 yıla yönelik uzun vadeli stratejiler belirlendi.

kONYA2030 İklim ve Enerji Hedefleri

Mutabakat'ın ilk hedefi, 2030 yılına kadar sera gazı emisyonlarını en az %55 oranında 1990 seviyelerinin altına indirmektir. Buna ek olarak, 2030'a kadar yenilenebilir enerji kaynaklarının enerji tüketimindeki payını en az %32'ye, enerji verimliliğini de en az %32 artırmayı amaçlamaktadır.

Ulaşım Sektörünün Yeşillendirilmesi

Mutabakat kapsamında, 2035'ten itibaren satılan tüm otomobillerin sıfır emisyona sahip olması hedefleniyor. 2030'a kadar karayolu taşımacılığından kaynaklanan emisyonları %50, havacılıktan kaynaklananları ise %55 azaltmak amaçlanıyor. Denizcilik sektöründe de temiz yakıtların kullanımı teşvik edilecek.

Konya genel

Binalarda Enerji Verimliliği

2030'a kadar binalardaki ısıtma ve soğutmada kullanılan yenilenebilir enerji payını en az %49'a, toplam enerji tüketiminde ise en az %36'ya çıkarmak hedefleniyor. 2030'a kadar 35 milyon binanın yenilenmesi planlanıyor.

Konya Endüstriyel Döngüsellik

Mutabakat ile sanayi sektörünün daha az kaynak kullanması ve atıkların geri kazanımı sağlanacak. 2030'a kadar endüstriyel atıkların geri kazanım oranını %60'a, tehlikeli atıkların geri kazanımını ise %70'e çıkarmak amaçlanıyor.

Tarım ve Ormancılık Politikaları

Tarımsal üretimde gübre ve pestisit kullanımı azaltılacak. Ormanların ve toprak varlığının korunması teşvik edilecek. Biyoçeşitliliğin korunması ve iklim değişikliğine uyum sağlanacak.

  • #konya #konya haber #konya vizyonu

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. Yeni Konya WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan yenikonya.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu habere henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın!
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. yenikonya.com.tr'ye yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
BENZER HABERLER