Bu şehir buram buram tarih kokuyor! Elması çok lezzetli

Fatih Bayram
İnternet Editörü

- Güncelleme Tarihi:

 Bu şehir buram buram tarih kokuyor! Elması çok lezzetli

Tarihi dokusu, verimli toprakları ve doğal güzellikleri ile Amasya, Türkiye'nin en güzel şehirlerinden biri…

Kültürlerin harmanlandığı, birçok uygarlığın izlerini taşıyan Amasya, şehzadeler kenti olarak da biliniyor.

Yeşilırmak Amasya'nın güzelliğine güzellik katarken şehrin bir markası haline gelen Amasya Elması en çok talep gören ürünlerin başında geliyor.

Amasya şehir merkezi yüzölçümü olarak çok küçük olsa da kültürel zenginliğini nedeniyle gezmek için 1 gün yetmez.

Amasya'da gezilecek yerler

1- Ata yadigârı camiler

Şehzadeler şehri Amasya'da yetişen 7 şehzade tahta oturdu. Birçok paşa, lala ve ilim insanı da yetiştiren Amasya'da çok sayıda Osmanlı eseri var. Bunlardan en ünlüleri ise, 2. Beyazıt Camii ve Külleyisi, Mehmet Paşa Camii, Yörgüç Paşa Camii, Bayazid Paşa Camiidir. Amasya'yı gezerken baktığınız her yerde Selçuklu ve Osmanlı'dan günümüze ulaşan, cami ve hamamları görebilirsiniz.

2- Amasya Kral Kaya Mezarları

Helenistik Dönem'de, Amasya'yı başkent olarak kullanan Pontus Krallarına ait olan Kral Kaya Mezarları şehrin siluetinde önemli bir yer kaplıyor. Yeşilırmak vadisinde 21 mezar olduğu biliniyor ancak bunlardan birkaç tanesi günümüze kadar ulaşabildi. Kayalara oyulan mezarlara ulaşmak için tren yolunu geçmek ve zorlu merdivenleri tırmanmak gerekiyor.

3- Ferhat'ın Su Kanalı

Ferhat ile Şirin'in hikâyesini bilmeyen yoktur.  Şirin ile evlenebilmek için Amasya'ya su getirmeyi kabul eden Ferhat'ın Elma Dağının kayalarını oyarak açtığı 6 kilometrelik su kanalı çok uzaklardan bile fark edilebiliyor. Kanal tamamlanmadan ölen Şirin'in acısına dayanamayan Ferhat da ölür. Büyük bir aşka mezar olan dağın ismi artık Ferhat Dağı… Ferhat ile Şirin'in birbirine kavuşamadığı Amasya'da bir de Aşıklar Müzesi bulunuyor.

4- Yalıboyu Evleri

Yeşilırmak kenarında yükselen, restorasyonlarla güzelleşen Yalıboyu Evleri şehrin en özel yerlerinden biridir. Irmak kıyısından sayısız fotoğraf karesini süsleyen bu evlerin birçoğu sivil toplum kuruluşlarınca kullanılıyor. Ayrıca Evler arasında, Kral Mezarlarının hemen altında süs eşyalarının satıldığı şirin bir çarşı da var.

5- Amasya Kalesi

Harşena Dağı üzerine kurulu Amasya Kalesi, Pontus kralı Mithridates tarafından yaptırıldı. Osmanlıdan bu yana birçok kez onarılan ve kullanılan kale Amasya'nın simgelerinden biridir. Evliya Çelebi, kale hakkında yazdığı yazıda; içinde saraylar, cephanelikler, ambarlar olan 5 köşeli, 41 kuleden bahseder ve kalenin altının mağaralarla dolu olduğunu ekler.

Bonus: Amasya'nın  simgesi 

Amasya şehrine girerken veya çıkarken yol kenarlarında satış yapan esnafların sayısı bir hayli fazladır. Eğer mevsimindeyseniz Amasya elmalarından almayı ve semaverden taze bir çay içmelisiniz. Esnaflar misafirperver ve güler yüzlüdür.   

(Fatih Bayram)

 

 

 

 

  • #Amasya #amasya haber #amasya haberleri #Amasya gezilecek yerler #Amasya tarihi eserler #Amasya Kral Kaya mezarları #Amasya Yeşilırmak

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan yenikonya.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yorumlar
  • IK
    İlhan kılic
    114 gün önce

    Feewkalade

    • Cevapla
    • Begen (1)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. yenikonya.com.tr'ye yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
BENZER HABERLER