Mavi Ekran Hatası Neden Olur? Nasıl Çözülür?

Fatih Bayram
İnternet Editörü
 Mavi Ekran Hatası Neden Olur? Nasıl Çözülür?
Mavi ekran hatası Windows 10 işletim sisteminde eskisi kadar yaygın olmasa da, bazı zamanlarda, çeşitli sebepler dolayısıyla meydana gelen bir problemdir. Çalışmalarınızın esnasında meydana gelebilecek olan bu hata, kaydetmediğiniz taktirde saatlerinizin ortadan kaybolmasına ve emeklerinizin silinmesine neden olabilir. Bu gibi sebepler dolayısıyla araştırılan ve pek çok kişinin çözümünü merak ettiği mavi ekranın, farklı nedenlerden kaynaklandığını dile getirmek mümkündür

Yeni Yüklenen Program ve Sürücüler

Windows işletim sisteminde meydana gelen mavi ekran hatası düzgün çalışmayan program ve sürücülerden kaynaklı gerçekleşiyor olabilir. Eğer bilgisayarınıza yeni bir program yüklemenizin ardından bu hata ile karşılaşıyorsanız ya da herhangi bir sürücüyü güncelledikten sonra mavi ekran hatası alıyorsanız öncelikle yüklediğiniz programın güvenli bir şekilde kaldırabilir ve ardından tekrar başlatabilirsiniz. Bunun yanı sıra yeni yüklenen programdan değil güncellenen bir sürücü dolayısıyla meydana gelen mavi ekran hatasını ortadan kaldırılması için sürümün önceki haline geri döndürülmesi gerekmektedir.

Eski Programlar ve Sürücüler

Mavi ekran hatası yalnızca yeni yüklenen bir program ya da güncellenen bir sürüm sebebiyle meydana gelmez. Bunun yanı sıra Windows işletim sisteminde yer alan ve güncellenmeyen program ve sürücülerde mavi ekran hatasıyla karşılaşmanıza neden olabileceği gibi bilgisayarınızı verimli şekilde kullanmanızı engellerken kaybetmediğiniz dosyalarınızın tamamen kaybolmasına sebep olabilir.

Bozulmuş Sistem Dosyaları

Windows işletim sistemi uzun yıllardır bilgisayarlarda en yaygın olarak kullanılan işletim sistemi olsa bile küçük dahi olsa sistem güncellemelerinde hatalar meydana getirebilmektedir. Eğer bilgisayarınızı kullanırken mavi ekran hatası ile karşılaşıyorsanız öncelikle Windows'un ayarına uygulamasında bulunan güncelleştirme ve güvenlik menüsüne ve buradan düzeltmeleri içeren güncellemeleri ulaşmalısınız. Eğer yeni bir güncelleme varsa sürüm güncellemesi yapmak bozulmuş sistem dosyalarının ve dolaylı yoldan mavi ekran hatasının düzelmesini sağlayacaktır. 

Virüs ve Kötü Amaçlı Yazılımlar 

Günümüzde en çok kullanılan teknolojik cihazlar olan bilgisayarlar gündelik işlerin çok daha kolay şekilde halledilmesi konusunda kullanıcılara yardımcı olmaktadır. Ancak bilgisayarların var olduğu günden bu yana var olan virüs ve kötü amaçlı yazılımlar pek çok farklı etkileri sebebiyle bilgisayarların verimli şekilde kullanılabilmesi konusunda kullanıcılara zarar vermektedir. Bilgisayarınızda bulunan virüs ve kötü amaçlı herhangi bir yazılım sistem ve sürücü dosyalarınızı bozmaktadır. Bozulan dosyalar ise mavi ekran hatasıyla karşı karşıya kalmanıza neden olabilir. Bu gibi bir sorun yaşamamak için anti virüs programlarınızı güncel tutmak ve dönem dönem bilgisayarınıza herhangi bir kötü amaçlı yazılım olmadığına dair denetleme yapmak gerekmektedir. 

Yetersiz Hava Dolaşımı

Bilgisayarlarda meydana teknik problemler genellikle donanımsal özellikler ve işletme sistemiyle ilgili olsa da bazı durumlarda bilgisayarların teknik olarak da çeşitli problemler yaşayabileceğini göz ardı etmemek gerekir. Mavi ekran hatası dizüstü ya da masaüstü bilgisayarlarda fark edilmeyen bir fan ya da fanlar sebebiyle de meydana geliyor olabilir. Eğer yazılımsal kontrollerinizi ve denetimlerinizi yapmanıza rağmen mavi ekran hatası almaya devam ediyorsanız bu durumda yetersiz hava dolaşımı gibi bir fan problemi yaşıyor olabilirsiniz. Bu durumda bir bilgisayar uzmanından yardım istemek çok daha mantıklı olacak ve bilgisayarınızın daha kısa süre içerisinde normale girmesini sağlayacaktır.

Yetersiz Depolama Alın

Yeni bir işletim sisteminin kurulması ya da mevcut işletim sisteminin güncellenmesi sırasında yeterli depolama alanına sahip değilseniz bu işlemler esnasında mavi ekran hatası ile karşılaşmanız mümkün olabilir. Yeni bir güncelleme ya da kurulum öncesinde depolama alanınızı kontrol etmek ve eğer yer yoksa yer açmak bu gibi bir hatayla karşılaşmanız konusunda sizlere engel olacaktır.

Bilgisayara Bağlı Olan Donanımların Fazlalığı

Mavi ekran hatası ile karşılaşmamıza neden olabilecek problemlerin arasında bulunan bilgisayara bağlı fazla donanımlar, klavye ve fare haricinde ekstra donanımları anlatmaktadır. Eğer bilgisayarınıza usb bellek, harici disk, ikinci monitör ya da yazıcı gibi ekstra bir donanım bağlamanızı un ardından mavi ekran hatasıyla karşılaşıyorsanız bilgisayarınıza bağladığınız donanımların işletim sistemiyle senkronize bir şekilde çalışmadığı ve sorunlu bir etkileşime girmiş olduğu görülmektedir. Donanımları aşama aşama çıkartmak ve bilgisayarınızın durumu hakkında denetleme yapmak mavi ekrandan kurtulabilmek adına uygulayabileceğiniz yöntemlerin arasında gelmektedir. Bu gibi etkenlere dikkat etmek mavi ekran hatasıyla karşılaştığınızda problemin daha kısa süre içerisinde çözülebilmesi konusunda sizlere yardımcı olacak ve bilgisayarınızı daha işlevsel bir şekilde kullanabilmenizi sağlayacaktır.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. Yeni Konya WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan yenikonya.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu habere henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın!
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. yenikonya.com.tr'ye yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
BENZER HABERLER