DOLAR
38,78
EURO
43,60
STERLİN
51,69
GRAM
4.193,60
ÇEYREK
6.896,28
YARIM ALTIN
13.783,56
CUMHURİYET ALTINI
27.439,06

Konya’da ağaçların altından toplanıyor! Adım başı çıkıyor

 Konya’da ağaçların altından toplanıyor! Adım başı çıkıyor
Konya’nın Bozkır ilçesinde ekipler tarafından Kuzu Göbeği mantarının saha araştırması ve incelemeleri gerçekleştirildi.

Konya Orman Bölge Müdürlüğü Ekosistem Hizmetleri Şube Müdürlüğü, Konya Büyükşehir Belediyesi Tarım Şube Müdürlüğü ve Bozkır İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü iş birliğiyle Bozkır ilçesindeki orman arazilerinde Kuzu Göbeği (Morchella) mantarına yönelik kapsamlı bir saha araştırması gerçekleştirildi. Gerçekleştirilen incelemeler kapsamında mantarın yayılım alanları, toplanma şekli ve ekosistem üzerindeki etkileri değerlendirildi.

Yöre Halkı İçin Hem Sofralık Hem de Geçim Kaynağı

Bölgede halk arasında "göbek" adıyla bilinen Kuzu Göbeği mantarı, hem lezzetli bir gıda maddesi hem de önemli bir geçim kaynağı olarak öne çıkıyor. Bahar aylarında ormanlık alanlarda kendiliğinden yetişen bu mantar türü, özellikle yöre halkı tarafından büyük ilgi görüyor. Vatandaşlar tarafından toplanarak hem evlerde tüketilen hem de pazarlarda satışa sunulan mantar, yöresel mutfağın vazgeçilmezleri arasında yer alıyor.

Ekonomik Değeriyle Dikkat Çekiyor

Kuzu Göbeği mantarının pazardaki değeri oldukça yüksek. Alıcısına ve kalitesine göre kilogram fiyatı 1000 TL ile 1250 TL arasında değişiyor. Bu fiyatlar, özellikle kırsal bölgelerde yaşayan vatandaşlar için ciddi bir gelir kapısı oluşturuyor. Mantarın ihracat potansiyeli de bulunuyor; kurutularak veya taze olarak yurtdışına gönderilen ürünler, Türkiye'nin doğa temelli tarım ürünleri ihracatında da yerini alıyor.

Sürdürülebilirlik Ön Planda

Yapılan saha çalışmaları yalnızca ekonomik değerlendirme ile sınırlı kalmıyor. Kuzu Göbeği mantarının doğal yetişme alanlarının korunması ve bu alanların tahrip edilmeden kullanılması amacıyla ekolojik dengenin gözetildiği sürdürülebilir toplama yöntemleri üzerinde de duruluyor. Bu kapsamda, eğitim çalışmaları ve bilinçlendirme faaliyetleriyle köylülerin doğaya zarar vermeden toplama yapmaları teşvik ediliyor.

(Sibel Elmas)

 

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. Yeni Konya WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan yenikonya.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu habere henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın!
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. yenikonya.com.tr'ye yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
BENZER HABERLER