Konya’ya bağlı köyler birleşip Isparta’ya ilçe olmuş! Beyşehir gölü sınır oldu

Fatih Bayram
İnternet Editörü
 Konya’ya bağlı köyler birleşip Isparta’ya ilçe olmuş! Beyşehir gölü sınır oldu

Selçuklu başkenti Konya tarih boyunca birçok medeniyet için önemli bir şehir oldu.

 

İnsanlığın ilk yerleşim yerlerinden biri olan Konya, bereketli topraklarıyla bugün de Türkiye'nin en önemli şehirlerinden biridir.

Sınırları çok daha büyüktü!

 

Yüzölçümü bakımından Türkiye'nin en büyük ili olan Konya'nın sınırları eskiden çok daha büyüktü.

 

Konya'ya bağlı birçok ilçe sonradan il olan Karaman ve Aksaray şehirlerine bağlandı.

 

Konya'nın Beyşehir ilçesine bağlı köyler de Isparta'ya bağlanarak ilçe oldu.

Türkiye'nin en büyük Tatlısu gölü!

 

Türkiye'nin en büyük tatlı su gölü olan Beyşehir Gölü sahillerinde Konya'nın Beyşehir ve Hüyük ilçeleri kuruludur.

 

Bugün Isparta'ya bağlı olan Yenişarbademli ilçesi de Osmanlı döneminde Konya sınırları içinde kalıyordu.

Köyler Konya'dan ayrıldı!

 

1810 yılında Konya'ya bağlanan Yenişar kasabası, Yenişehir Nahiyesi ismi ile 1868 yılına kadar Konya merkezli olarak yönetildi.

 

1868 yılında Yenişar adını alan kasabanın çevresindeki Bademli, Gölkonak, Pınarbaşı ve Yenice köyleri Şarkikaraağaç'a bağlandı.

Beyşehir Gölü sınır oldu!

 

Beyşehir sınırlarından ayrılan bu köyler, Bademli merkez olmak üzere 1954'te Gölkonak hariç, diğerleri birleştirilerek, Şarkikaraağaç'a bağlı Yenişarbademli Belediyesi kuruldu.

 

Yenişarbademli 1991 yılında çıkan kanunla Şarkikaraağaç İlçesi'nden ayrılarak, Isparta İline bağlı bir ilçe haline getirildi.

Yeniden Konya'ya bağlanmak istediler!

 

2016 yılında yeterli hizmeti alamadıkları gerekçesiyle yeniden Konya'ya bağlanmak isteyen Yenişarbademli halkından referandum sesleri yükseldi. Dönemin belediye başkanı ulusal gazetelere açıklama yaparak 2017 yılında Konya'ya yeniden bağlanmak istediklerini dile getirdi. Bu haber uzun süre gündemde kaldı. (Fatih Bayram)

 

 

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. Yeni Konya WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan yenikonya.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu habere henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın!
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. yenikonya.com.tr'ye yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
BENZER HABERLER