Konya'nın Toros Dağları eteklerine kurulu ilçesi Hadim'de asırlardır süren üzüm kurutma geleneği yöre halkı tarafından devam ettiriliyor.
İnce kabuk, tek çekirdek!
Torosların dik yamaçlarındaki bağlardan hasat edilen üzümlerin bir kısmı kaynatılarak pekmez yapılırken bir kısmı da kurutuluyor.
Hadim ilçesi Yağcı Mahallesindeki evlerin tavanları üzüm sezonunda rengarenk bir görünüme kavuşuyor.
Yeşil zümrüt!
İnce kabuklu ve tek çekirdekli üzümler salkımlar halinde tıpkı avize gibi tavana asılarak kurumaya bırakılıyor.
Herhangi bir baskı görmediği için görüntüsü bozulmayan, gölgede kaldığı için yeşil rengi değişmeyen kuru üzüm "gök üzüm” olarak isimlendiriliyor.
Kurutma işlemi yaklaşık 1 ay sürüyor.
Yağcı Mahallesindeki bütün evlerin tavanlarında aynı manzara var.
Sadece evler değil, gölgelik olan her yerde üzüm salkımlarını görmek mümkün…
100 ton kuru üzüm
Yöre halkı tarafından "bandırma” adı verilen yöntemle kurutulan gök üzümler, önemli geçim kaynakları arasında yer alıyor.
Her geçen yıl daha çok tanınan gök üzüme yurdun dört bir tarafından sipariş geliyor.
Bu yıl Hadim'in üzüm bağları çok bereketli ve hasat devam ediyor.
Yağcı Mahallesi'ndeki üzüm üreticileri yaklaşık 100 ton üzüm kurutacak.
Kilogram fiyatı 130 ila 150 TL arasında değişen gök üzüm bu yıl yine yok satacak.
(Sibel Karaca)