Yöresel mutfaklara olan ilginin artmaya başladığı son dönemlerde birçok şehrin ve bölgenin mutfağına ait lezzetler de yakından takip ediliyor. Bu mutfaklardan biri olan Konya mutfağı, asırlardır birçok medeniyete ev sahipliği yapıyor. Bu nedenle zengin bir mutfağı olan Konya'ya özgü birçok yemek bulunuyor. Bu yemeklerden biri olan Konya usulü bamya çorbası ise, bölgenin en popüler yemekleri arasında yer alıyor.
Konya usulü bamya çorbası, Konya ve çevresinde çok sık yapılıyor. Lezzetli olduğu kadar yöresel bir tat da sunan Konya usulü bamya çorbası, aynı zamanda pratik yapım aşamalarıyla farklı tarif denemeyi sevenlere iyi bir alternatif oluyor. Bu nedenle dikkat çeken Konya usulü bamya çorbasının kökeni ise, oldukça eskiye dayanıyor. Peki Konya usulü bamya çorbası nedir, nasıl yapılır, malzemeleri nelerdir? İşte Konya usulü bamya çorbası malzemeleri, tarifi ve servisi…
KONYA USULÜ BAMYA ÇORBASI NEDİR?
Konya mutfağı denince akla ilk gelen tariflerden biri olması nedeniyle hem Konya hem de yöresindeki illerde bilinen ve sıklıkla yapılan Konya usulü bamya çorbasının geçmişi uzunca eskiye dayanıyor. Hafif bir çorba olması nedeniyle son derece beğeni toplayan Konya usulü bamya çorbası, Selçuklu döneminden izler taşıyor. Konya'ya Selçuklu yıllarından miras kalmış olan Konya usulü bamya çorbası, sağlıklı bir çorba olmasıyla da birçok uzmanın diyet listesine almayı önerdiği çorbalar arasında bulunuyor.
KONYA USULÜ BAMYA ÇORBASI MALZEMELERİ NELERDİR?
Hem et hem de sebze içermesiyle birçok vitamin ve minerali vücut için sağlayabilen Konya usulü bamya çorbası, kolay bir çorba olduğu kadar hızlı hazırlanan çorbalar arasında da yer alıyor. Konya usulü bamya çorbası, az malzemeyle hemencecik yapılabiliyor. İşte Konya usulü bamya çorbası için gerekli olan tüm malzemeler:
Bamyaları haşlamak için;
- 1 çay kaşığı limon tuzu
- 100 gram kuru bamya
- Üzerini geçecek kadar sıcak su
Çorba için;
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 yemek kaşığı tatlı biber salçası
- 2 adet büyük boy soğan
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- 3 yemek kaşığı tereyağı
- 300 gram kuzu kuşbaşı
- Üzerini geçecek kadar sıcak su
KONYA USULÜ BAMYA ÇORBASI TARİFİ NASIL YAPILIR?
Püf noktalarıyla Konya usulü bamya çorbası yapmak için ilk olarak kuru bamyaları ovalayın. Kuru bamyaların tüyleri dökülüp, saçları temizlendikten sonra kuru bamyaları kaynamış su dolu bir tencereye atın. Üzerine bir çay kaşığı kadar limon tuzu ekleyerek bamyaların sünmesini engelleyin. Kuru bamyaları yaklaşık 10 dakika kadar kaynatın.
Kaynama işlemiyle birlikte yumuşayan bamyaları önce süzün, sonra soğuk su içerisine atarak şoklayın. İpte olması halinde bu aşamada bamyaların iplerini çıkarın. Ardından eti bir tencerede suyu çıkıp, çekilene kadar kavurun. Üzerine tereyağını ekleyerek kavurma işlemini sürdürün. Tencerenin içerisine yemeklik olarak doğranmış soğanları ekleyin ve pembeleşinceye kadar kavurmayı sürdürün.
Son olarak salçayı da ilave ederek, bir tur daha kavurup bamyaları ekleyin. Bamyaların üzerine suyu ilave edin ve su kaynadıktan sonra çorbanın tuzunu ekleyin. Ocağın altını kısarak yaklaşık 30 dakika kadar çorbayı kısık ateşte pişirin. Limon tuzunu ekleyip, bir 10 dakika kadar daha kaynattıktan sonra Konya usulü bamya çorbasını ocaktan alın.
KONYA USULÜ BAMYA ÇORBASI NASIL SERVİS EDİLİR?
Sade bir şekilde servis edilebileceği gibi bir dilim limonla da servis edilebilecek olan Konya usulü bamya çorbası, sıcak tüketilmesi gereken çorbalar arasında yer alıyor. Bu nedenle ilk sıcaklığı geçtikten hemen sonra Konya usulü bamya çorbasını servis edebilirsiniz.
Kaynak: Haber Merkezi