DOLAR
46,180 TL
EURO
53,232 TL
STERLİN
61,715 TL
GRAM
6.505 TL
ÇEYREK
10.684 TL
YARIM
21.270 TL
CUMHURİYET
42.038 TL

Lityum, Sodyum, Potasyum, Rubidyum, Sezyum, Fransiyum elementleri için hangi bilgi doğrudur?

- Güncelleme Tarihi:

 Lityum, Sodyum, Potasyum, Rubidyum, Sezyum, Fransiyum elementleri için hangi bilgi doğrudur?

Bu elementlerin tamamı için ortak olan en temel ve doğru bilgi, periyodik tablonun 1A grubunda yer alan "Alkali Metaller" olmalarıdır.

​Bu element grubu (Fransiyum hariç) kimya derslerinde genellikle "Haydar Paşa Lisesinin Nankör Kimyacısı Rabia'nın Cesedini Fırlattı" tekerlemesiyle kodlanan gruptur. (Gruptaki ilk element olan Hidrojen bir ametal olduğu için bu listede yer almaz).

​Bu elementlerin tamamı için geçerli olan ortak özellikler şunlardır:

​En Dış Katmanlarında 1 Elektron Vardır: Kimyasal reaksiyonlara girerken bu tek elektronu çok kolay verirler ve +1 yüklü (katyon) iyon haline geçerler.

​Aşırı Aktiflerdir (Reaktif): Doğada asla saf element halinde bulunmazlar, her zaman bileşik oluştururlar. Hava ile temas ettiklerinde oksitlenirler, suyla temas ettiklerinde ise şiddetli (patlamalı) reaksiyonlar vererek hidrojen gazı açığa çıkarırlar. Bu yüzden laboratuvarlarda havayla temas etmemeleri için gaz yağı veya petrol içinde saklanırlar.

​Yumuşaktırlar: Diğer metallerin aksine (demir, bakır gibi) oldukça yumuşaktırlar; bir bıçak yardımıyla peynir gibi kolayca kesilebilirler. Kesilen yüzeyleri parlaktır ancak hava ile temas ettiği an matlaşır.

​Yoğunlukları Düşüktür: Lityum, sodyum ve potasyumun yoğunlukları sudan bile düşüktür, yani suyun üzerinde batmadan kalabilirler (tabii suyla hemen şiddetli reaksiyona girmeden önceki o kısa sürede).

​Özel bir not (Fransiyum): Grubun en altında yer alan Fransiyum (Fr), çok yüksek oranda radyoaktif ve kararsız bir elementtir. Doğada o kadar nadir ve kısa ömürlüdür ki, laboratuvarda incelenebilecek kadar büyük bir miktarı hiçbir zaman bir araya getirilememiştir.

Kaynak: Haber Merkezi

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. Yeni Konya WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan yenikonya.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu habere henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın!
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. yenikonya.com.tr'ye yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
BENZER HABERLER