8. Yargı Paketi’nin içeriği! Adliyelerde neler değişti

- Güncelleme Tarihi:

 8. Yargı Paketi’nin içeriği! Adliyelerde neler değişti

8. Yargı Paketi 01. Haziran 2024 itibari ile yürürlüğe girdi. Peki, adliyede neler değişti? Adli para cezaları değişti mi? İstinaf ve temyiz süreleri değişti mi?

Tüm istinaf ve temyiz süreleri 2 hafta oldu!

Birçok kanunda birbirinden farklı temyiz ve itiraz süreleri vardı. Bu süreleri eşitleme noktasında çalışmalar vardı. 8. Yargı Paketi ile istinaf ve temyiz başvuru sürelerinde yeknesaklık sağlandı. Tüm bu süreler gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 2 hafta olarak belirlendi. Ceza yargılamasında ise süre tutum dilekçesi uygulaması kaldırıldı.

Adli para cezaları!

Adli para cezalarının 1 gün karşılığı 20 TL ile 100 TL arasında değişiyordu.

8. Yargı Paketi ile adli para cezasının bir gün karşılığı olan miktar en az 100 Türk Lirası ve en fazla 500 Türk Lirası olarak belirlendi.

Haksız adli kontrole tazminat hakkı!

8. Yargı Paketi yine çok tartışılan bir konuya da açıklık getirdi. Haksız tutuklamalar ile ilgili tazminak hakkı zaten vardı. Şimdi bu hak adli kontrol kararlarına da yansıyacak. Yani, adli kontrol kararları, konutu terk etmeme ya da bağımlılığından arınması amacıyla sağlık kuruluşlarına sevk edilen kişilerin haksız bir şekilde gönderilmesi halinde, bu kişiler artık devletten tazminat talebinde bulunabilecek.

Hükmün açıklanmasının geri bırakılması!

Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kurumu, bir suçtan dolayı alınan cezanın 2 yıldan az olması durumunda hakim sanığa soru sorarak, (Hükmün açıklanmasınının geri bırakılmasını istiyor musun?) hükmü açıklamıyordu. Kişi bunu kabul eder ve 5 yıl boyunca kasıtlı bir işlemediği takdirde, 5 yılın sonunda bu hüküm ortadan kalkıyordu. Bu süreç Anayasa Mahkemesi tarafından ortadan kaldırılmıştı. 8. Yargı Paketi ile hakim sanığa sormadan hükmün açıklanmamasına karar verebilecek ve bu karar istinafa tabi tutulabilecek.

Örgüt suçları!

Örgüte üye olmayan ancak örgüt adına suç işleyen kişi, örgüt üyesi gibi cezalandırılıyordu. 8. Yargı Paketi bu noktada da bir değişiklik getirdi. Artık, örgüte üye olmayan ancak örgüt adına suç işleyen sanık 2 yıl 6 aydan, 6 yıla kadar cezalandırılacak.

8. Yargı Paketi ile gelen diğer değişiklikler!

-Kaçak sanık hakkında daha önce sorgusu yapılmamış ise, mahkûmiyet kararının yanı sıra ceza verilmesine yer olmadığı kararı da verilemeyecek.

-Bölge Adliye Mahkemesi Hukuk Daireleri tarafından verilen ve miktar veya değeri 58 bin 800 TL'yi geçen nihai kararlara karşı tebliğ tarihinden itibaren iki hafta içinde temyiz yoluna başvurulabilecek.

-Kesinleşmiş hapis cezasının infazı amacıyla ceza infaz kurumunda bulunan ergin bir kişi ancak kendi isteğiyle kısıtlanabilecek veya kendisine kayyım atanacak.

 

Kaynak: Haber Merkezi

  • #8. yargı paketi #8. yargı paketi değişiklikler #Temyiz süresi #Hükmün açıklanmasının geri bırakılması

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. Yeni Konya WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan yenikonya.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu habere henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın!
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. yenikonya.com.tr'ye yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
BENZER HABERLER