Evleneceğin kişiyi rüyada görmek için uygulanan elma kabuğu ritüeli, Hıdırellez gelenekleri arasında dikkat çeken uygulamalardan biridir. Halk arasında Hızır, "darda kalanlara yardım eden", "bereket getiren" ve "gelecekte dilekleri gerçekleştiren" bir figür olarak kabul edilir.
Yörede "Hızır gibi yetişmek", "Hızır babaya adak adamak", "Hıdırellezde buluşalım" ve "Kul bunalmayınca Hızır yetişmez" gibi deyimler, Hızır'ın bu anlamlarını yansıtır. Hıdırellez ritüelleri her yıl olduğu gibi bu yıl da büyük ilgi görüyor.
Peki, Hıdırellez Bayramı nasıl kutlanır? Elma kabuğu ritüelinin anlamı nedir? İşte, Hıdırellez'in gelenekleri ve bu özel günle ilgili detaylar!
HIDIRELLEZ DİLEĞİ NE ZAMAN TUTULUR?
Hıdırellez'in gelişi toprağın uyanması, suların çağlaması ve bereketin gelmesinden anlaşılmaktadır. Halk, bugünlerde hazırlıklar yaparak mesirelik yerlerde piknik yapmaya, eğlenmeye ve dinlenmeye gider. Hazırlıklara 5 Mayıs günü başlanarak o gün bitirilir. Dilek ve inançlara yönelik olarak yapılan hazırlıkların başında sağlık, bolluk-bereket, kısmet ve şans taleplerine yönelik hazırlıklar başta gelmektedir.
HIDIRELLEZ ELMA KABUĞU RİTÜELİ NEDİR?
5 Mayıs Hıdırellez gecesi elma kabuğu ritüeli olarak yastığın altına konulur. Hıdırellez'de yastığın altına elma kabuğu koymak rüyada kadın ya da erkeğin evleneceği kişiyi görmesi için yapılır.
ELMA KABUĞU RİTÜELİ NASIL YAPILIR?
Elma kabuğu koparılmadan soyularak yenir ve niyetlenerek yastığın altına koyup yatılırsa rüyada kiminle evlenileceği görülür.
HIDIRELLEZ RİTÜELLERİ
Hıdırellez'in kutlandığı hemen her yerde Hıdırellez'in 5 Mayıs gecesi, halk, bahçesindeki ağaçların topraklarına, sahip olmak istedikleri mal veya eşyaların resimlerini çizerler veya taştan, çöpten şekillerini yaparak dilek tutarlar. Aynı gece yine bazı kimseler, kapılarının önlerine kül elerler. 6 Mayıs sabahı bu kül üzerinde oluşan şekil veya resime göre geçimlerini hangi alanda sağlayacaklarını öğrenirler. Kül üzerinde bir hayvan şekli oluşmuşsa hayvancılık alanında, ağaç veya bitki şekilleri oluşmuşsa çiftçilik alanında bol kazançları olacağına inanılır. 5 ve 6 Mayıs gecesi yağmur yağarsa o yılda bolluk ve bereket olacağı inancı vardır. Hıdırellez günü Hızır'ın evlere gelerek una, şekere, yağa vb. yiyeceklere dokunarak bunların bereketini arttıracağına inanılır. Bu nedenden dolayı yiyeceklerin kaplarının ağzı açık bırakılır. Genç kızlar genellikle gelecekte kuracakları yuvanın erkeğini, eşini, varsa sevgilisine kavuşma dileklerini niyet olarak tutarlar.
Kaynak: Haber Merkezi