Konya’ya gelenlerin mutlaka tatması gereken yemekler

Samet Kuyrukcu
Sorumlu Yazı İşleri Müdürü

- Güncelleme Tarihi:

 Konya’ya gelenlerin mutlaka tatması gereken yemekler

Tarihi, kültürü ve doğal güzellikleri ile yıl boyu yüzbinlerce insanı kendine çeken Konya, son yıllarda mutfağı ile de misafirlerini cevbediyor. Peki Konya'da ne yenir? İşte, Konya'ya gelenlerin mutlaka tatması gereken yemekler…

Konya'nın meşhur yemekleri: 

1- Etliekmek

İsmi etliekmek olarak tescil edilen ancak Konyalıların i harfini kaldırarak etlekmek olarak isimlendirdiği kıymalı harç ile hazırlanan bu lezzet Konya ile tamamen bütünleşmiştir. Kıyma, soğan, domates ve biberden oluşan harç yaklaşık 1 metre uzunluğundaki ince hamurun üzerine yayılır ve odun ateşinde kısa bir süre pişirilir. Konya'ya gelenlere tavsiye edilen ilk yemek etliekmektir. 

2- Konya Fırın Kebabı

Selçuklulardan günümüze Konya'nın taş fırınlarında, bakır leğenlerde içinde pişen kuzu etinin menülerdeki adı Furun Kebabıdır. Fırın kebabında kuzunun tamamı değil sadece ön kol ve kaburga etleri kullanılır. 50,100 ve 250 gramlık porsiyonlarla yanında tırnak pide ve kuru soğanla birlikte servis edilen fürun kebabı damakları şenlendirmek için bire birdir.

3- Konya Bamya Çorbası

Bamyayı sevmeyenlerin sayısı sevenlerden fazla olabilir ama bu istatistik Konya usulü bamya çorbası içmeyenler için geçerlidir. Konya düğün yemeklerinde de yer bulan bamya çorbası önyargıları kenara bırakıp mutlaka Konya'da tadılmalıdır. Konyalılar şu sözü bilir. "En iyi bamya Amasya'da yetişir, en iyi bamya çorbası da Konya'da içilir.

Konya Usulü Bamya Çorbası Nasıl Yapılır? İşte Konya düğünlerinin  vazgeçilmezi bamya çorbasının tarifi ve malzemeleri

4- Tirit

Tirit birçok yönenin mutfağında yer alan güzel bir et yemeğidir ancak Konya tiridi bu alanda bir adım öne çıkıyor. Konyalılar önemli günlerde verilen toplu yemeklerde ikram ettiği tirit özel restoranların da menüsünde yer alıyor. Furun kebabı ve etliekmek gibi sadece tirit satan işletmeler bile var. Konya'ya yolunuz düşerse öğle yemeğinde mutlama tirit yiyin.

5- Yağ Somonu 
 
Sevilen gurme Vedat Milör'ün çok sevdiği, Konya'ya her geldiğinde yediği yağ somunu tattığınız zaman sizi de çok şaşırtacak. Kıymalı, kaşarlı gibi birçok çeşidi yapılsa da yine Konya'ya has küflü peynirlisi herkesin favorisidir. Konya'da özellikle kahvaltı saatlerinde çok tüketilen yağ somunu yanında çayla günün her saati severek yiyeceğiniz güzel bir ürün olacak. 

6- Konya Düğün Pilavı

Konya'nın düğün yemekleri çok meşhurdur. Her ne kadar maliyeti yüksek olsa da düğün yapanlar mutlaka misafirlerine pilav ikram etmeye çalışır. Konya düğün yemeği yoğurt çorbası ile başlayıp etli pirinç pilavı, meşrubat, bamya çorbası, irmik helvası, zerde ile tamamlanıyor. Tabi doyana kadar bu yemekler gelmeye devam ediyor. İki çorba iki tatlı ve etli pirinç pilavından oluşan menü Konya'da bazı konsept restoranlarda sunuluyor.

  • #konya mutfağı #konya yemekleri #konya yöresel lezzetler #konya bamya çorbası #konya #konya tirit #konya düğün pilavı #konya yağ somonu

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan yenikonya.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu habere henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın!
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. yenikonya.com.tr'ye yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
BENZER HABERLER