Türk mutfağının yöresel lezzetlerine olan ilgi her geçen gün artarak sürüyor. O lezzetlerden biri olan Konya usulü etsiz topalak yemeği, özellikle Konya ili ve çevresinde sıklıkla yapılıyor. Etsiz olduğu için maliyet açısından bütçe dostu sayılabilecek olan bu tarif, Konya usulü etsiz topalak yemeğinin her mutfakta yapılmamasını da kolaylaştırıyor.
Konyalıların bildiği ve evlerinde sık sık yaptığı Konya usulü etsiz topalak yemeği tarifinin bu kolay versiyonu, yemeğin diğer mutfaklara yayılmasını da kolaylaştırmış bulunuyor. Lezzetli bir ana öğün sunan Konya usulü etsiz topalak yemeği, her damak tadına hitap edecek malzemeler içeriyor. Peki Konya usulü etsiz topalak yemeği tarifi nasıl yapılır? İşte Konya usulü etsiz topalak yemeği tarifi ve malzemeleri…
KONYA USULÜ ETSİZ TOPALAK YEMEĞİ NEDİR?
Konya yöresine ait olan yemeklerden biri olarak Türk mutfağının tarifleri arasındaki yerini almış olan Konya usulü etsiz topalak yemeği, etli versiyonundan biraz daha farklı yapılıyor. Etsiz haliyle de son derece lezzetli olan Konya usulü etsiz topalak yemeği, Konya ve çevresindeki illerde bilindiği gibi Konya'nın turizmine mutfak lezzetleri olarak katkı sağlamayı sürdürüyor.
KONYA USULÜ ETSİZ TOPALAK MALZEMELERİ NELERDİR?
Et kullanılmadan yapıldığı için yalancı topalak olarak da adlandırılan Konya usulü etsiz topalak yemeği, et yerine bulgurun eklenmesiyle yapılan bir yemek olarak karşımıza çıkıyor. Kolay yapılabilen Konya usulü etsiz topalak yemeğinin maliyeti de düşük oluyor. İşte Konya usulü etsiz topalak yemeği tarifi için gerekli olan tüm malzemeler:
Topalak için;
- 1 kuru soğan
- 1 su bardağı haşlanmış nohut
- 1 su bardağı ince bulgur (düğü)
- 1 su bardağı un
- 1 yemek kaşığı salça
- 1 yemek kaşığı sıvı yağ
- Karabiber
- Kimyon
- Nane
- Tuz
Üzeri için;
- 1 kase sarımsaklı yoğurt
- Kızarmış tereyağı
KONYA USULÜ ETSİZ TOPALAK TARİFİ NASIL YAPILIR?
Pratik bir şekilde Konya usulü etsiz topalak yemeği yapmak için ilk olarak soğanları küp şeklinde doğramalısınız. Ardından bir tencereye sıvı yağ koyarak, kızdırın. Kızan yağın üzerine soğanları ekleyerek güzelce soteleyin. Soğanlar sotelendikten sonra tencere içerisinde haşlanmış nohudu ekleyerek, 1 litre su ilave edin.
Harlı ateşte kaynattığınız nohut ve soğanlar iyice pişerken, ayrı bir kapta; ince bulguru, unu, yumurtayı, salçayı, 1 yemek kaşığı sıvı yağı, tuzu, karabiberi, naneyi ve kimyonu koyup güzelce yoğurun hamurun kuru olmamasına dikkat edin. Ardından avucunuzu una batırarak küçük küçük topalaklar yapın.
Unlu bir tepside beklettiğiniz topalakları, yavaş yavaş tencere içerisine aktarın. Üzerine 1 yemek kaşığı daha nane ekleyerek yumuşayıncaya kadar pişirin. Dibi tutmasın diye ara ara karıştırdığınız topalakları yumuşayıp nohutlar ile özdeşleşince ocaktan alın.
KONYA USULÜ ETSİZ TOPALAK NASIL SERVİS EDİLİR?
Lezzetli bir akşam yemeği olacak olan Konya usulü etsiz topalak yemeği, yoğurt ile servis edilebiliyor. Bunun için yoğurdu güzelce ezin. İçerisine isteğe göre sarımsak rendeleyebilirsiniz. Sarımsaklı yoğurtla çok güzel bir uyum yakalayan Konya usulü etsiz topalak yemeğinin yoğurduna biraz tuz ekleyerek bir kenara alın. Üzerine yağda kızdırdığınız kırmızı biberli sosu hazırlayın. Bir tabak içerisine önce Konya usulü etsiz topalak yemeği, ardından yoğurdu ve son olarak kırmızı biberli sosu dökün. Konya usulü etsiz topalak yemeği, sıcak olarak servis edildiğinde çok daha lezzetli oluyor.
Kaynak: Haber Merkezi