2024 bahar mevsiminin ilk badem çağlası hasadı Mersin'de gerçekleşti. Şubat ayının başında Pembe beyaz çiçekler açan badem ağacında cağla hasadı yapılmaya başlandı.
En erken tüketilen meyve
Baharın başında hasat edildiği için en erken yenilen meyvelerden biri olan çağla, yaz boyunca giderek büyür ve olgunlaşır, sertleşir. Olgunlaşmış çağlanın çekirdeğinin içi besin değeri yüksek bir kuruyemiş olan badem olarak tüketilir.
Geçen yıla göre hasadı erken başladı
Ege ve Akdeniz bölgelerinde bahar meyvelerinin ilki olan çağla, hasadı bahçelerde yapılmaya başlandı. Normal sıcaklıkların üzerinde seyreden Mersin'de deniz kenarına yakın ilçelerde ve mahallelerde çağlalar geçen yıla göre daha erken oldu.
Çağlanın tezgahlarda ki fiyatı belli oldu
Ticari amaçlı yetiştirilen badem çağlasının kilogramı tezgahlarda 1000 TL'den alıcı buluyor. Üreticilerin yüzünü güldüren çağla, tüketiciyi düşündürüyor. Hasadının yeni başlamasıyla 1000 liradan tezgahlarda yerini alan çağla, kilo ile alamayanlar için 100 gramlık paketleri 100 liradan satılıyor.
Yılda sadece 15-20 günlük bir sürede tüketiliyor
Önümüzdeki haftalar da hasadında yoğunluk başlayacak olan çağlanın fiyatı da düşmesi bekleniliyor. Geçen yıla göre erken hasat edilen çağlaya rağbet artmaya başladı. Çeşitli yemek ve salatalara katılmak suretiyle veya turşulanarak da kullanılabilen çağla, yılda sadece 15-20 günlük bir süre için tüketiliyor.