Konya'nın Ilgın ilçesi Büyükoba Mahallesi'nde kurulan kalkınma kooperatifi, doğal üretimi yerel kalkınmayla buluşturdu. Büyükoba Mahallesi Kalkınma Kooperatifi tarafından üretilen koyun, keçi ve inek sütüyle hazırlanan peynirler, Gökçeyurt Mahallesi'ndeki doğal Kempos mağarasında olgunlaştırılarak sofralara ulaşıyor.
Yöresel Lezzet, Doğal Süreç
Ovanın zengin florasında, kekik ve çeşitli otlarla beslenen hayvanların sütünden üretilen peynirler; doğallığı ve eşsiz aromasıyla dikkat çekiyor. Özellikle tulum peyniri, geleneksel yöntemlerle mağarada bekletilerek karakteristik bir lezzete kavuşuyor.
Üretimden Olgunlaştırmaya Yerel İş Birliği
Gökçeyurt Mahallesi Muhtarı Mükremin Özdemir, projenin detaylarını paylaşarak şunları söyledi:
"Bu yıl projenin bir ayağı Büyükoba'da kurulan süt işleme ve peynir tesisinde, diğer ayağı ise Gökçeyurt'taki doğal tulum peyniri mağarasında gerçekleşiyor. Ülkenin dört bir yanına bu doğal lezzeti ulaştırmak istiyoruz.”
Yerel Kalkınmaya Katkı
Kooperatifin doğal üretim modeli, hem bölge ekonomisine katkı sağlıyor hem de tüketicilere katkısız, geleneksel yöntemlerle yapılmış peynir alternatifleri sunuyor. Doğal üretim, yerel kalkınma ve eşsiz lezzet bu projede bir araya geliyor.
(Meltem Gürbüz)
