Vücudumuzun organları sağlıklı bir şekilde yerine getirebilmesi için bazı besinleri dikkatli ve dengeli tüketmek gerekir. Kuyruk yağıda bunların içine girer. Bitkisel ve hayvansal yağlar insan vücudu için önemli ve kritik bir yağlardır. Peki, kuyruk yağının faydaları ne? Kuyruk yağı neye iyi gelir?
KUYRUK YAĞI NEDİR?
Kuyruk yağı, daha çok büyükbaş hayvanların kuyruğunda bulunan bir yağdır. Büyükbaş hayvanlarda görüldüğü gibi farklı hayvan türlerinden de görülebilir. Kuyruk yağı daha çok buhar ve sıcak su ile hayvanların kuyruklarından çıkartılır. Bu kuyruk yağı çeşitli alanlarda kullanılabilir. Daha çok mutfaklarda kullanılan kuyruk yağı yemeklere farklı lezzet katar.
Kuyruk yağının içerisinde doymuş yağ bulunur. Doymuş yağda insan vücudu için bazen tehlikelidir. Özellikle kalp ve damar rahatsızlığı olan hastaların kuyruk yağı tüketmemeleri önerilir. Ayrıca kuyruk yağı alerjik reaksiyonlara da sebebiyet verebilir.
KUYRUK YAĞININ FAYDALARI NELERDİR?
- Kuyruk yağı cilde sürüldüğünde, cildi parlatır ve canlılık görünümü kazandırır.
- Kuyruk yağı bazı cilt sorunlarına ( egzama, sedef ) iyi geldiği bilinir.
- Kuyruk yağı bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Kuyruk yağı soğuk algınlığı gibi rahatsızlıkları ortadan kaldırır.
- Kuyruk yağı saça sürüldüğünde saçı besler ve saça canlılık kazandırır.
- Kuyruk yağı yaşlılarda romatizma ağrılarını hafifletir. Ve iyi gelir.
- Kuyruk yağı eklem ağrılarını yok eder.
- Kuyruk yağı boyun, omuz, bel fıtığına iyi gelir.
- Kuyruk yağı enfeksiyonu ortadan kaldırır
KUYRUK YAĞININ ZARARLARI NELERDİR?
- Kuyruk yağını damar ve kalp hastaları tüketmemeleri gerekir. İçerisinde bulunan doymuş yağ kalp ve damarı tetikler.
- Kuyruk yağı kolesterol seviyesini yükseltir.
- Kuyruk yağı alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.
KUYRUK YAĞI SAKLANIR MI?
Kuyruk yağını cam saklama kaplarına koyarak buz dolapta muhafaza edebilirsiniz. Soğuk bir yer olması kuyruk yağı için yeterli olacaktır.
KUYRUK YAĞI HANGİ YEMEKLERE KATILIR?
Kuyruk yağı genellikle et yemeklerinde daha çok tercih edilir. Ciğerde ve lahmacunda ayrı bir tat sunar. Ayrıca kuyruk yağı güveç yemeklerine de hoş bir tat verir.
(SELMAN KAYA)