Son derece doyurucu tarifler arasında yer alması nedeniyle bir hayli beğenilen pilavlar arasında bulunan bulgur pilavı, Türk mutfağının en çok sevilen yan yemeklerinden biri olmaya devam ediyor. Ana yemeğin yanına hazırlanan ve ekmeksiz bile doymayı sağlayan bulguru içermesiyle tokluk hissi veren bulgur pilavı, birçok yörede olduğu gibi Konya yöresinde de popüler tarifler arasında yer alıyor. Hatta Konya usulü bulgur pilavı tarifi bile bulunuyor.
Diğer bulgur pilavlarından farklı olarak yapılan Konya usulü bulgur pilavı, içerdiği malzemeler ile diğer yörelerde yapılan bulgur pilavlarından ayrılıyor. Konya ve çevresinde oldukça popüler olan Konya usulü bulgur pilavı, pratik olmasıyla da birçok kişinin tercihi haline gelmiş bulunuyor. Konya'daki lokantalarda da yer alan Konya usulü bulgur pilavı, püf noktalarına dikkat edildiğinde evde de kolaylıkla yapılabilecek tarifler arasında yer alıyor.
Evde pratik bir şekilde hazırlanabilecek bulgur pilavlarından biri olan Konya usulü bulgur pilavı, doyurucu olmasıyla dikkat çekiyor. Lezzetiyle de çok beğeni toplayan Konya usulü bulgur pilavı, anlaşılır yapım aşamalarından oluşuyor. Peki Konya usulü bulgur pilavı nedir, malzemeleri nelerdir? Konya usulü bulgur pilavı nasıl yapılır, servis edilir? İşte Konya usulü bulgur pilavı malzemeleri, tarifi ve servisi…
KONYA USULÜ BULGUR PİLAVI NEDİR?
Mutfağın temel gıda ürünlerinden biri olan bulgurdan yapılan bir çeşit pilav olarak tanımlanabilecek olan bulgur pilavı, Türk mutfağının geleneksel lezzetleri arasında yer alıyor. Genellikle ana yemeğin yanında tüketildiği için yardımcı ya da yan yemek olarak geçen bulgur pilavı, Türkiye'nin her yöresinde yapıldığı için birbirinden farklı tarif versiyonlarına sahip olabiliyor. Yörelere göre malzeme bakımından çeşitlilik gösteren bulgur pilavı Konya usulü olarak da yapılabiliyor. Konya usulü bulgur pilavını diğer bulgur pilavlarından ayıran ise, içerisine giren patates oluyor.
KONYA USULÜ BULGUR PİLAVI MALZEMELERİ NELERDİR?
Kolay bir şekilde yapılan Konya usulü bulgur pilavı, aynı zamanda az malzemeyle yapılmasıyla son derece bütçe dostu bir yemek olmasıyla da seviliyor. Damakta hoş bir tat bırakan Konya usulü bulgur pilavını yapabilmek için önce malzemelerini hazırlamanız gerekiyor. İşte Konya usulü bulgur pilavı tarifi için gerekli olan tüm malzemeler:
- 1 çorba kaşığı sıvı yağ
- 1 patates
- 2 – 3 biber
- 2 çay bardağı bulgur
- 2 çorba kaşığı tereyağı
- 2 domates
- 4 çay bardağı sıcak su
- Pul biber
- Salça
- Tuz
KONYA USULÜ BULGUR PİLAVI TARİFİ NASIL YAPILIR?
Konya usulü bulgur pilavını pratik bir şekilde yapabilmek için öncelikle bir tencereyi ocağa alın. Kısık ateşte açtığınız tencereye tereyağını ekleyin. Üzerine sıvıyağı da ekleyerek, tereyağının hemen kızıp, yanmasına engel olmak için önleminizi alın. Yağlar erirken; domatesleri biberleri ve patatesleri doğrayın.
Doğranmış domatesleri tencerenin içerisine atarak biraz kavurun. Ardından biber ve patatesi de sırasıyla tencereye atıp kavurma işlemini sürdürün. Son olarak bulguru de ekleyip biraz kavurduktan sonra, önce salçayı ekleyip tüm malzemeler ile kavurun; sonra ise, baharatları ekleyerek domatesin suyuyla 2 – 3 dakika kadar pişirin.
Pişmeye başlamış olan Konya usulü bulgur pilavına son olarak suyunu verin. Ağzını kapattığınız tencerede kısık ateşte Konya usulü bulgur pilavının suyunu iyice kaynatın. Pilavın suyu kaynatıp, çekene dek pişirme işlemine devam edin.
KONYA USULÜ BULGUR PİLAVI NASIL SERVİS EDİLİR?
Sıcak bir şekilde tüketilmesi tavsiye edilen Konya usulü bulgur pilavının soğumasını beklemenize gerek olmuyor. İlk sıcaklığı geçtikten sonra tüketilebilecek olan Konya usulü bulgur pilavı yanına ayran ya da yoğurt verilebiliyor.
Kaynak: Haber Merkezi