Balık insan sağlığı için çocuk ve yetişkinlerin fazlaca tüketmesi gereken bir besin olarak karşımıza çıkar. Mineral, vitamin, protein ve Omega-3 bakımından zengin olan bu besin şifalı kaynakların başında gelir.
Omega-3 bakımından zengin olan balık, kalp ve damar sağlığı açısından yararlıdır. Kişide kalp krizi ve felç riskini azaltmaya yardımcı olur. Balık ayrıca depresyon riskini de düzenli tüketildiğinde ortadan kaldırır.
Balığı yağda pişirmeyin!
Kış aylarında fazlaca tüketilen balık, yağda pişirildiğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor. Balığın içerisinde bulunan Omega-3 yağ asidi sıcakta ve yağda kızartıldığında pişirme sırasında oksitlenir.
Bu olay Omega-3 yağ asidinin düzenini bozarak besin değerini oldukça azaltır ve anti-inflamatuar özelliğini kaybeder.
Balığın Faydaları nelerdir?
• İçerdiği mineraller sayesinde göz sağlığına iyi gelir
• Hamile annelerin yemesinde bebeğin zihin gelişimi için katkı sunar
• Unutkanlık, depresyon ve bunamaya iyi gelir
• Kemik ve beyin gelişimini destekler
• Saçların uzamasına katkı sağlar, saç sağlığı için önemlidir
• Cilt hastalıklarında özellikle egzama ve sedef gibi durumlarda kişinin semptomlarını azaltır
• Kronik astım krizlerinin yatışmasını sağlar
• Erkeklerde son zamanda sık rastlanan prostat kanserine iyi gelir
• Beyinde tümör oluşumunu engeller
• Sinir ve stres seviyesini düşürür
Balığın zararları var mı?
Halk arasında balığın faydalarını çokça duysak bile bazı durumlarda zararlarını da gözümüzden kaçırmamız gerek. Örneğin küçük balıklar denizlerin dibinde yaşadıkları için bu balıklarda ağır metaller bulunur. Buna göre mümkün olduğunca küçük balık tüketmemek gerektiği söylenir.
Balık tüketirken balığın taze olup olmadığı da muhakkak kontrol edilmelidir. Balığın bayatını tüketmek zehirlenmeye yol açar.
(Aysu Rabia Tuncel)
Kaynak: Haber Merkezi